Video: kadunud Argentina allveelaevas võib õhk otsa lõppeda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argentina kadunud allveelaev.
Argentina kadunud allveelaev. Foto: twitter.com

Argentina mereväe sõnul võib nüüdseks juba pea nädal aega kadunud olnud allveelaevas 44 meeskonnaliikmega pardal hakata hapnik otsa saama.

Eile teatas Argentina mereväe kõneisik Enrique Balbi, et otsingud on jõudnud kriitilisse faasi, sest musta stsenaariumi kohaselt võib allveelaevas homseks hapnik otsa saada.

Tavatingimustes on alusel piisavalt kütust, joogivett ja toidumoona, et nädalaid ilma välise abita vastu pidada. Seda aga juhul, kui allveelaev on võimeline pinnale tõusma ja õhuvarusid taastama.

Viimati saadi alusega kontakti eelmisel kolmapäeval, mil see vee all asus ning sellest ajast alates on allveelaev kadunud.

«Otsingute ja päästefaas on muutunud kriitiliseks,» sõnas Balbi eile. «Seetõttu varustame me kõik ressursid kõrgtehnoloogiliste anduritega.»

Mereväe kõneisik lisas, et otsingupiirkond on ligi kaks korda suurem kui Argentina pealinn Buenos Aires.

Eelmisel kolmapäeval kadunuks jäänud Argentina allveelaeva San Juan otsingud ei ole seni tulemust andnud, rahvusvahelisi jõupingutusi raskendavad karmid ilmastikuolud.

Mereväe esindaja Enrique Balbi ütles eilsel pressikonverentsil ka, et nädalavahetusel riigi mereväebaasides saadud seitse signaali ei olnud allveelaeva hädakutsungid.

«Saime signaale analüüsinud ettevõttelt kinnituse, et need ei tulnud allveelaeva satelliittelefonilt. Meil ei ole endiselt õnnestunud laevaga ühendust saada,» ütles Balbi.

Otsimisoperatsioonis osalevad lisaks Argentinale ka Brasiilia, Suurbritannia, Tšiili, USA ja Uruguay.

Võimalikus õnnetuspiirkonnas valitseb torm ning lained on kuni seitsme meetri kõrgused.

Viimane regulaarne sideühendus San Juaniga oli kolmapäeva hommikul, kui allveelaev asus 430 kilomeetri kaugusel Argentina rannikust San Jorge lahes.

Mereväe kõneisiku sõnul on kõige tõenäolisem stsenaarium, et mingi elektriprobleem võis laeva sidesüsteemid ootamatult rivist välja viia.

TR-1700 klassi allveelaev oli naasmas tavapäraselt missioonilt Ushuaiast, mis asub Lõuna-Ameerika kõige lõunapoolsema tipu lähistel, oma alalisse baasi Mar del Platas.

65 meetri pikkune ja seitsme meetri laiune allveelaev ehitati Saksamaal Thyssen Nordseewerke tehases ja lasti vette 1983. aastal. Alust remonditi ja moderniseeriti 2007. ja 2014. aastal, et pikendada selle kasutusiga veel umbes 30 aasta võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles