Venemaa hävitaja kiusas USA luurelennukit (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boeing P-8A Poseidon luurelennuk.
Boeing P-8A Poseidon luurelennuk. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Vene hävitaja Su-30 lähenes laupäeval Musta mere kohal ohtlikult USA luurelennukile P-8A Poseidon, teatas Pentagon eile. Venemaa on kinnitanud, et nende hävitaja tõusis tõepoolest õhku, et luurelennukit tuvastada.

«USA sõjalennuk täitis ülesannet rahvusvahelises õhuruumis ega teinud midagi, mis võinuks provotseerida Vene (lennuki) taolise käitumise,» ütles USA kaitseministeeriumi esindaja Michelle Baldanza telekanalile CNN.

Su-30 hävitaja.
Su-30 hävitaja. Foto: Sergey Pivovarov/Sputnik/Scapix

USA peab Vene hävitaja tegutsemist ohtlikuks, sest see ületas USA lennuki lennutee paremalt vasakule, mistõttu sattus Poseidon selle õhujoa sisse ja pidi 15-kraadises kreenis ja tugevas turbulentsis kurssi muutma, täpsustas Baldanza.

Kaitseministeerium lisas, et hävitaja tuli USA lennukile umbes 15 meetri kaugusele. USA õhujõudude teatel ahistati nende lennukit 24 minuti jooksul.

Teise kaitseministeeriumi allika sõnul olid Venemaa lennuki manöövrid provotseerivad ning lennutrajektoor korrapäratu. USA luurelennuki transponder oli sisse lülitatud. 

Venemaa nägi toimunut USA vägedest erinevalt: «25. novembril umbes kell 13.00 tuvastasid Vene radarid Musta mere neutraalsete vete kohal lendava sihtmärgi, mis lähenes suure kiirusega Venemaa riigipiirile. Selle takistamiseks saadeti üles valvehävitaja Su-30,» seisis Interfaxi saabunud teates.

«Lähenenud, tegi Vene hävitaja objekti ümber tiiru, tuvastades selle USA luurelennukina P-8A Poseidon. Pärast avastamist muutis USA lennuk suunda ja eemaldus Vene piirist,» seisis pressiavalduses, mis tõdeb, et pärast ülesande edukat täitmist naasis hävitaja lennuväljale.

«USA-l ei ole Mustal merel midagi teha. Neid ei ole sinna keegi kutsunud. Nad ei tohi seal üldse lennata,» ütles Interfaxile Musta mere laevastiku ülem admiral Vladimir Komojedov.

USA mereväe liige P-8A Poseidoni pardal. Sama lennukit kasutati ka kadunud Argentina allveelaeva otsimiseks.
USA mereväe liige P-8A Poseidoni pardal. Sama lennukit kasutati ka kadunud Argentina allveelaeva otsimiseks. Foto: Handout/Reuters/Scanpix

Viimase aja üks tõsisemaid vahejuhtumeid kahe riigi lennukite vahel leidis aset juunis Läänemere kohal, mil Venemaa hävitaja Su-27 lendas ohtlikult lähedale USA õhujõudude luurelennukile RC-135.

Musta mere kohal on Venemaa ja USA lennukid varemgi kokkupõrkele lähedal olnud. Selles piirkonnas tegutsevad NATO ja Venemaa väed lähestikku, seda eriti pärast Krimmi okupeerimist Venemaa poolt 2014. aastal. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles