Soome valmistub vastasseisuks Vene allveelaevadega (24)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene tuumaallveelaev Dmitri Donskoi Taani väinas.
Vene tuumaallveelaev Dmitri Donskoi Taani väinas. Foto: SARAH CHRISTINE NOERGAARD/AFP/SCANPIX

Soome merevägi valmistub selleks, et Venemaa saadab Läänemerele varasemast rohkem allveelaevu ja kavatseb nende vastu valmis seada relva, mida pole aastakümneid kasutatud.

Allveelaevade arvukus Läänemeres on külma sõja ajaga võrreldes drastiliselt vähenenud. Venemaa Balti laevastikul on praegu operatiivvalmiduses kaks allveelaeva.

Soome usub aga, et kauaks see nii ei jää ja targem oleks hakata valmistuma allveelaevade arvukuse suurenemiseks.

«Praegu on neid vähe, kuid Venemaa tegeleb suures mahus allveelaevade tootmisega. Võttes arvesse Venemaa poliitikat, usun, et lähitulevikus hakkab neid siia rohkem jõudma,» sõnas Soome mereväe komandör Veli-Petteri Valkamo.

Soome mereväe struktuuri ootab tuleva kümnendi jooksul ees märkimisväärne muutus. Praegu on Soomel neli Rauma-klassi raketivõimekusega alust ja kaks Hämeenmaa miinilaeva.

Vanadest laevadest jäetakse alles ainult neli Hamina-tüüpi laeva, mis läbivad 2018.-2021. aastal uuenduskuuri. Ülejäänud asendatakse uute Ostrobothina-klassi laevadega.

Kõige suuremad muudatused puudutavad allveevõimekuse arengut. Praegu ei ole Soome lahingulaevadel kuigi võimsaid relvasüsteeme, millega allveelaevu hävitada. Samuti on puudujääke allveemonitooringu võimekuses.

Selle parandamiseks teatas kaitseministeerium eelmisel kuul, et ostab Rootsilt Hamina-klassi laevadele neli torpeedosüstemi.

Saabi torpeedosüsteem on aga nii uus, et selle kättetoimetamisega tuleb oodata 2023.-2025. aastani. Ka Rootsi kavatseb sama tüüpi torpeedod oma Visby-klassi korvettidele paigutada.

Esialgu plaanib Soome laenata Rootsilt vanemad torpeedomudelid, mida saab õppustel ja operatiivvalmiduses kasutada. Esimene torpeedosüsteem saavutab töövalmiduse juba järgmise aasta sügisel. Seejärel asendatakse need valmimisel uue mudeliga.

Torpedo 47 toodab Rootsi firma Saab. Selle pikkus on 2,85 meetrit, diameeter 40 sentimeetrit ja kaal umbes 340 kilogrammi. Tippkiirus on ligi 40 sõlme ja laskeulatus üle 20 kilomeetri.

Lisaks parandatakse Ostrobothnian-klassi alustega allveelaevade tuvastamise võimekust. Selleks paigaldatakse neile uued kajaloodid ja merepõhja sõelumiseks hüdrofonikaablid.

Kommentaarid (24)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles