Soome kohus: Helsingin Sanomate ajakirjaniku kodu läbiotsimine oli seaduslik

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt Helsingin Sanomates ilmunud artikli autor Laura Halminenist.
Pilt Helsingin Sanomates ilmunud artikli autor Laura Halminenist. Foto: Twitter/Laura Halminen

Helsingi piirkonnakohus otsustas eile, et politsei poolne läbiotsimine Soome päevalehe Helsingin Sanomate ajakirjaniku Laura Halmineni kodus, kes avaldas oma artiklis salajast informatsiooni Soome sõjaväeluure kohta, ei olnud seadusega vastuolus, vahendab Yle.

Ajakirjaniku advokaat Kai Kotaranta teatas Soome rahvusringhäälingule, et tema klient kavatseb otsuse kindlasti edasi kaevata.

«Küsimus on allikakaitses. Antud kaasuse puhul ei vaielda faktide, vaid põhimõtete üle,» sõnas Kotiranta.

Ajaleht Helsingin Sanomat avaldas möödunud aasta detsembris artikli, mis käsitles kaitseväe luuretegevust ja luureseaduse muudatust. Nimelt annab seadusemuudatus Soome sõjaväeluurele õiguse jälgida riigi sees ja sellest väljas internetiliiklust. Samasugused õigused saab omale ka Soome kaitsepolitseiamet supo.

Politsei viis läbiotsimise käigus kaasa ajakirjaniku telefonid, arvuti, tahvelarvuti ning erinevad mäluseadmed. Politsei olevat otsinud läbi ka tema raamaturiiulid ning köögi ventilatsioonisüsteemi. Naise lapse tuba politsei läbi ei otsinud.

Helsingin Sanomate teatel oli Halminen varem hävitanud haamriga oma arvuti kõvaketast, aga seade hakkas suitsema. Selle peale kutsus ajakirjanik kohale tuletõrjujad, kes saabusid koos politseipatrulliga. Kui patrull avastas, kellega tegu, kutsuti kohale ka lisajõud.    

«Seadme hävitamisega tahtsin kindlustada oma allikate konfidentsiaalsuse,» ütles Halminen. Tema väljaande teatel ei sisaldanud hävitatud kõvaketas siiski informatsiooni vastuolulise artikli kohta.

Helsingin Sanomate peatoimetaja Kaius Niemi oli arengute pärast mures: «Läbiotsimised ajakirjanike kodudes, eriti sellises ulatuses, on Soomes ebatavalised. Riigis, mis on pressivabaduses maailmas liidrite hulgas. Ma loen juhtunut väga murettekitavaks meedia tegutsemisvabaduse ja allikakaitse osas,» kirjutas peatoimetaja.

Artiklis kasutati aga salastatud dokumente, sh 2010. ja 2014. aastast ja märgiti, et Jyväskyla lähedal Tikkakoskis asuv signaalluure keskus tunneb huvi kõige Venemaaga seonduva vastu.

Helsingin Sanomate teatel võtab luurekeskus vahelt Venemaa relvajõudude elektromagnetilist kiirgust ja analüüsib seda, koostades elektroonilise olukorrakirjelduse. Selle abil antakse hinnang Venemaa territooriumil asuvatele vägedele.

Muret tekitas luurekeskusele ja supole ka Nord Streami gaasitoru, mille abil oleks väidetavalt võimalik teostada luuretegevust muu hulgas ka Eesti vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles