Gazprom keeldus Ukraina gaasitarneid taastamast (16)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi peakontor Moskvas.
Gazpromi peakontor Moskvas. Foto: MAKSIM ZMEJEV/REUTERS/Scanpix

Täna pingestusid veelgi Moskva ja Kiievi suhted, kui Vene Gazprom teatas, et ei taasta gaasitarneid Ukrainasse ning Ukraina Naftogaz süüdistas Vene firmat lepete rikkumises.

Märtsis oleks leidnud aset esimene Vene gaasitarne Ukrainasse pärast 2015. aasta novembrit, mil Kiiev lõpetas Vene gaasi ostmise, eelistades Euroopa gaasi.

Möödunud detsembris otsustas Stockholmi arbitraažikohus langetada hinda, mida Venemaa võib oma gaasi eest küsida, kuid samal ajal nõuti, et Kiiev peab ostma Venemaalt alates 2018. aastast aastas 5 miljardit kuupmeetrit gaasi. Samuti käskis arbitraažikohus hiljuti Gazpromil tasuda Naftogazile 2,6 miljardit dollarit tarnimata gaasi eest.

Täna teatas Gazprom aga, et tarneid ei taastata, kuna üht praeguse lepingu lisalepet ei ole veel lõplikult vormistatud. «Ilmselgelt ei tarnita 1. märtsist Ukraina Naftogazile gaasi,» ütles Gazpromi asejuht Aleksandr Medvedev, lisades, et Naftogazile on tagastatud märtsi tarnete ettemaks.

Vastusena süüdistas Naftogaz Vene firmat lepingukohustuste rikkumises. «Gazpromi seisukoht üllatab meid,» ütles Naftogazi juht Andrij Kobolev, märkides, et gaasi ostmisega täideti kohtu otsust ning seetõttu plaanitakse Vene firmalt ka kahjuhüvitist nõuda.

«Gazpromi teade annab Euroopa partneritele veel ühe põhjuse küsimaks, kas nad saavad usaldada partnerit, kes esitab arve, võtab raha vastu ja siis keeldub gaasi tarnimast,» sõnas Kobolev.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles