Ajakirjaniku mõrv kõigutab Slovakkia peaministri tooli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slovakkia peaminister Robert Fico.
Slovakkia peaminister Robert Fico. Foto: Bundas Engler/AP/Scanpix

Mõrvatud ajakirjaniku Jan Kuciaki paljastatud Slovakkia valitsuse väidetavad sidemed Itaalia maffiaga kõigutavad nüüd riigi peaministri Robert Fico tooli.

Võimalus, et Fico võib parlamentaarsest enamusest ilma jääda, tõstatus täna koalitsioonipartei Most-Hidi koosolekul, kus arutati vastuseks ajakirjaniku tapmisele valitsusliidust lahkumist.

«Tegu on absoluutse moraalse põhjaga,» sõnas Most-Hidi parlamendisaadik Igor Janckulik. «Pärast ajakirjaniku mõrva puudutava informatsiooni ilmsikstulekut ei jää ma koalitsiooni.»

Most-Hidi esimees Bela Bugar lausus, et Fico peaks juhtumiga seoses tagandama ka siseminister Robert Kalinaki.

Kui Most-Hid lahkuks, jääks Fico blokile vaid 64 parlamendikohta, valitsuse püsimiseks on tarvis aga 76 kohta. Tõenäoliselt järgneks koalitsiooni lagunemisele erakorralised valimised.

Politsei on juhtumiga seoses vahistatud kümme inimest, teiste seas ka Fico hädaolukordade ja sisejulgeolekuteenistuse juhi Viliam Jasani ja endise modelli ja Fico assistendi Maria Troskova. Lisaks neile on arreteeritud mitu Ida-Slovakkias tegutsenud väidetavate maffiasidemetega Itaalia ärimeest.

Slovakkia politsei teeb juhtumi uurimisel koostööd nii Europoli, FBI kui Briti, Tsehhi ja Itaalia politseiga.

Fico pakkus mõrva lahendamiseks antud vihje eest miljon dollarit, kuid Kuciaki kolleegid väljaandest Aktuality.sk on maffia edasise tegevuse hirmus saanud endale politsei kaitse.

27-aastase Kučiaki ja tema elukaaslase tapmine on pälvinud rahvusvahelise hukkamõistu, Euroopa Liit ja ÜRO on nõudnud kiiret ja põhjalikku uurimist.

Korraldajate sõnul on tänaseks mõrvatud ajakirjaniku ja tema tüdruksõbra mälestuseks kavandatud 25 rongkäiku, sealjuures ka pealinnas Bratislavas, kus mälestusüritusest võtab osa president Andrej Kiska.

Mälestusüritusi korraldatakse ka Londonis, Pariisis ja Brüsselis ning teistes välismaa linnades.

Kučiak töötas uudisteportaalis aktuality.sk, mis kuulub Saksa-Šveitsi Axel Springeri ja Ringier´ meediagrupile ning keskendus peaminister Robert Fico sotsiaaldemokraatliku erakonna SMER-SD ja teiste poliitikutega seotud äritegelaste korruptsiooniasjadele.

Aktuality.sk ja veel mitu uudisteportaali avaldas kolmapäeva südaööl Kučiaki viimase lõpetamata jäänud kirjutise poliitikute võimalikest sidemetest Itaalia äritegelastega, kes võivad olla seotud Calabria 'Ndrangheta maffiaga, mis väidetavalt tegutseb Slovakkia idaosas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles