Soul: Põhja-Korea on ühel tingimusel nõus tuumaprogrammi lõpetama (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-Un.
Põhja-Korea liider Kim Jong-Un. Foto: STR/AFP/Scanpix

Põhja-Korea on valmis oma tuumaprogrammist loobuma, kui seetõttu ei seata ohtu Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni režiimi, vahendab Bloomberg  Lõuna-Korea ametlikku teadet.

Lõuna-Korea riikliku julgeoleku nõunik Chung Eui-yongi sõnul tegi Põhja-Korea selgeks, et ei vaja tuumarelvi, kui Põhja-Koread ähvardavad sõjalised ohud õnnestub lahendada ja riigile antakse usutav julgeolekugarantii.

Lisaks nõustus Põhja-Korea kehtestama tuuma- ja raketikatsetuste moratooriumi, kui Pyongyang saab pidada kõnelusi USA-ga.

Chungi sõnul lubas Põhja-Korea ka, et ei kasuta tuuma- ja tavarelvi Lõuna-Korea vastu.

Chung tegi avalduse tunde pärast seda, kui tema juhitud Lõuna-Korea delegatsioon naasis Põhja-Koreast, kus delegatsioon kohtus Kimiga.

Lõuna-Korea riikliku julgeoleku nõunik Chung Eui-yong (keskel), luurejuht Suh Hoon (vasakult teine) ja teised delegatsiooni liikmed enne Pyongyangi suundumist.
Lõuna-Korea riikliku julgeoleku nõunik Chung Eui-yong (keskel), luurejuht Suh Hoon (vasakult teine) ja teised delegatsiooni liikmed enne Pyongyangi suundumist. Foto: Jung Yeon-je/AP/Scanpix

Presidendi kantselei teatel leppisid riigid kokku, et seavad sisse otseliini Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini vahel. Esimene telefonikõne peetakse enne tippkohtumist, mis saab toimuma järgmisel kuul.

«Lõuna ja Põhi leppisid kokku kolmanda tippkohtumise pidamises... Panmunjomi (mägikülas) aprilli lõpus,» lisas Eui-yong.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles