Rahvusliku mälu seadus paneb USA-Poola suhted proovile

Kazimierz Popławski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump eelmisel aastal Varssavi ülestõusu mälestusmärgi juures kõnet pidamas.
Donald Trump eelmisel aastal Varssavi ülestõusu mälestusmärgi juures kõnet pidamas. Foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP/Scanpix

Poolas vastu võetud nn holokaustiseadus võib viia Washingtoni ja Varssavi vahelised pinged nii kaugele, et kaalutakse kõrgetasemeliste kohtumiste külmutamist ja sõjalise abi peatamist.

Eelmisel aastal külastas USA president Donald Trump Poola ametivenda Andrzej Dudat ja pidas Varssavi ülestõusu mälestusmärgi ees kõne, mis võeti vastu valitsusjuhtide ovatsioonidega. Vähem kui aasta hiljem on tekkinud olukord, kus Ühendriikide riigijuhid keelduvad Poola poliitikutega kohtumast ning uue seaduse tekitatud pinged on ähvardanud viia kahe riigi suhted tagasi külma sõja lõpu tasemele.

Eelmisel esmaspäeval avaldas portaal Onet.pl artikli, mis põhinevat Poola diplomaatide kirjutatud salajastel märkmetel, mis kirjeldavad 20. veebruaril Washingtonis toimunud kõrgetasemelist kohtumist. Väidetavalt osalesid kohtumisel näiteks Molly Montgomery (asepresident Mike Pence’i nõunik), Thomas K. Yazdgerdi (holokausti teemade eest vastutav välisministeeriumi ametnik) ja Aaron Wess Mitchell (välisministri assistent).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles