Senati vabariiklaste juht: kongress ilmselt ei tühista terasetariife

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teraseettevõte U.S. Steel Edgar Thomson Steel Works.
Teraseettevõte U.S. Steel Edgar Thomson Steel Works. Foto: Drew Angerer/AFP/scanpix

USA senati vabariiklaste juhi Mitch McConnelli sõnul on ebatõenäoline, et kongress võtaks vastu seaduse, mis tühistab president Donald Trumpi terase- ja alumiiniumi imporditariifid.

McConnell hoiatas sarnaselt vabariiklasest esindajatekoja spiikrile Paul Ryanile, et Trumpi kuulutatud tariifid võivad viia rahvusvahelise kaubandussõjani. Samas kahtles ta, et Kongress presidendi käiku takistaks.

«Mõte, et president allkirjastaks seaduse, mis tühistab tema varasema käigu, tundub mulle parimal juhul ebatõenäoline,» ütles ta. «Arvan, et on väga ebatõenäoline, et me sellega seadusandlikult tegeleme.»

Ta lisas, et vabariiklased, kelle partei on tavapäraselt vabakaubandust pooldanud, on endiselt tariifide pärast väga mures.

Presidendi sage kriitik, senati vabariiklane Jeff Flake teatas esmaspäeval plaanist tutvustada seaduseelnõud tariifide tühistamiseks.

«Sa võid olla kasvu poolt, võid olla tariifide poolt, aga sa ei saa olla mõlemat,» ütles Flake senatis, kutsudes oma kolleege üles oma ametikohustusi täitma ja vastutustundetuid tariife tühistama.

President tõenäoliselt aga vetostaks sellise seaduse. Vetost üle saamiseks vajaks see nii senatis kui esindajatekojas kahekolmandikulist häälteenamust, mis tähendab, et vabariiklaste enamus vajab ka demokraatliku opositsiooni toetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles