Kemerovo linnaväljak suleti meeleavalduste vältimiseks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimud sulgesid Kemerovo linnaväljaku.
Võimud sulgesid Kemerovo linnaväljaku. Foto: Kommersant Photo Agency/Scanpix

Ligipääs Kemerovo linna peaväljakule tõkestati, et vältida kohalike ametnike sõnul poliitiliste meeleavalduste kogunemist.

Pärast esmaspäeval toimunud meeleavaldust, millega mälestati Kemerovo ostukeskuse põlengus hukkunud 64 inimest ja nõuti oblasti kuberneri Aman Tulejevi tagasiastumist, piirkond tarastati.

Sellest ajast saati on piirkonnas patrullinud politseinikud ja lubanud jalakäijatel platsile liikuda vaid valvatud läbipääsukohtade kaudu. Autod võivad ainult väljaku perimeetri ümber sõita.

Kemerovo rahvaesindajate nõukogu esimehe Aleksei Sinitsõni sõnul on meetmed vajalikud selleks, et lein ei muutuks poliitiliseks aktiks.

«Kui väljakul peeti meeleavaldust, siis viibisid seal erinevatest rühmitustest inimesed. Loomulikult olid seal leinast murtud lähedased, aga ka teised. Seal olid maske kandvad isikud ja need, kes karjusid käsu peale loosungeid, et rahvahulka üles kütta. Ma nägin neid isiklikult,» sõnas Sinitsõn.

«Lisaks sellele oli üritusel loomulikult kohal ka Navalnõi kampaaniameeskond,» lisas ta.

Esmaspäevasel meeleavaldusel osalenud inimesed väljendasid rahulolematust võimudega ja nõudsid 64 inimelu nõudnud põlengu juurdluse asjus läbipaistvat uurimist.

Meeleavalduste käigus süüdistas asekuberner Sergei Tsiviljov tulekahjus õe, naise ja kolm last kaotanud meest enesereklaamis.

Kuberner Aman Tulejev aga sõnas samal päeval kohtumisel president Vladimir Putiniga, et meeleavaldajad ei olnud hukkunute lähedased, vaid problemaatilised jõud, lisades, et Kemerovos oli tänavatele tulnud ainult 200 inimest. Tegelikult oli meeleavaldajaid mitu tuhat.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles