Soome poliitiline liikumine Nyt tahab uuendada poliitikategemise viise (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harry Harkimo
Harry Harkimo Foto: Wikipedia.

Soomes palju kõmu tekitanud uue poliitilise liikumise Nyt (Nüüd) üks asutajaid Harry «Hjallis» Harkimo ütles, et liikumise eesmärgiks on uuendada poliitikategemise viise.

Nyt ei ole teinud liitumisettepanekut ühelegi seadusandjale, märkis Harkimo.

Veel üks asutajaist Mikael Jungner ütles rahvusringhäälingule Yle, et liikumine ei soovi olla erakond või seada ise üles kandidaate valimistele.

Selle asemel võidakse Jungneri sõnul hoopis aidata inimestel end kandidaadiks seada.

Vastavatud koduleheküljel on öeldud, et liikumise asutajateks on Koonderakonnast lahkunud seadusandja ja ärimees Harry Harkimo, endine sotsiaaldemokraat ja parteisekretär Mikael Jungner, Alex Nieminen, Helene Auramo, Karoliina Kähönen, Sarian Antila ja Tuomas Enbuske.

Teate kohaselt on liikumise asutamise taustal kaua kestnud rahulolematus sellega, kuidas igapäevast poliitikat ja otsuseid tehakse.

Jungner juhib praegu kommunikatsiooniettevõtet Kreab, Alex Nieminen on ajakirjaniku taustaga ettevõtja ja Helena Auramo start-up konverentsi Slush üks algatajaid.

Harkimo sõnul on liikumine avatud kõigile otsustusprotsessi muutmisest tõeliselt huvitatutele, ka parteiliikmetele.

Ta märkis, et Nyt ei ole paremliberaalne, lisades, et kui ta oleks paremliberaal, jäänuks ta Koonderakonda.

Harkimo ütles, et liikumine toetab turumajandust, kuid nõrgemate eest tuleb hoolt kanda ja näiteks kliimamuutus on kõigi ühine probleem. Ta arvustas viisi, kuidas erakonnad püüavad teenida vaid üht sihtrühma, sest näiteks nõrgemate eest hoolitsemine peaks olema kõigi ühine mure.

Liikumise Nyt programm kujuneb täielikult selle põhjal, mida sellega liituvad inimesed soovivad, märkis omakorda Jungner.

«See ei ole mingi ülaltjuhitud äratusliikumine, vaid me pakume platvormi millelegi uuele. Loodame, et kevade ja suve jooksul loovad inimesed selle raamistiku, toovad välja teemad ja seisukohad,» lausus ta uudisteagentuurile STT.

Tema sõnul näitas president Sauli Niinistö toetus viimastel valimistel, et inimestel on visiooni ja tahet. Koonderakonna taustaga Niinistö ei olnud valimistel mingi traditsioonilise partei kandidaat, vaid seati üles toetajate ühenduse poolt.

Jungner rõhutas, et liikumine soovib luua vastastikust mõju inimeste ja poliitika vahele. Tema meelest erasektoris saavad probleemid ja oskused kokku, aga avalikus sektoris mitte.

Poliitika vajab tema sõnul muutust praegu, mitte kümne aasta pärast.

Liikumise tegevus keskendub internetilehekülgedele, kuid liikumine saab ka kontori ja vähemalt ühe täiskohaga töötaja.

Rahastavad seda esialgu asutajad.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles