Britid ei taha Etioopiale varastatud aardeid tagastada (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõenoliselt Etioopias valmistatud kroon, mida hoiakse Victoria ja Alberti Suurbritannias muuseumis.
Tõenoliselt Etioopias valmistatud kroon, mida hoiakse Victoria ja Alberti Suurbritannias muuseumis. Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Etioopia nõuab, et Suurbritannia tagastaks lõplikult kõik neilt pärit väärisesemed, mida hoitakse Victoria ja Alberti muuseumis, vahendab Independent.

Üks Etioopia ametnik ütles, et nad ei lepi enam sellega, et reliikviaid hoitakse Suurbritannias nii-öelda laenul. Aarded jõudsid Suurbritanniasse Ida-Aafrika riiki 1868. aastal rüüstanud sõduritega.

«Oleks väga põnev, kui muuseumis hoitavad esemed saaksid pikaajalise laenuga osaks mõne Etioopia kultuuriinstituudi väljapanekust,» ütles Victoria ja Alberti muuseumi direktor Tristram Hunt.

Väljapaneku hulka kuuluvad pühad käsikirjad ja kuld, mille Briti sõdurid 150 aasta eest Maqdala lahingu käigus keiser Tewodros II kindlust rüüstates endaga kaasa viisid.

Hunti laenupakkumine Etioopiat ei rahulda. «Me palume oma pärandi tagastamist, mis 150 aasta eest Maqdalast rööviti. Esitasime oma palve 2007. aastal ja ootame siiani,» ütles minister Hirut Woldemariam.

Etioopia rahvamuuseumi direktor Ephrem Amare lisas, et kõik teavad, kust need aarded pärit on ja kellele need kuuluvad. «Me ei ole neid kunagi laenata tahtnud. Etioopia nõuab, et need ebaseaduslikult omandatud aarded tagastataks.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles