Põhja-Korea maa-aluste tuumakatsetuste koht varises sisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demilitariseeritud tsoon Lõuna- ja Põhja-Korea piiril Pajus.
Demilitariseeritud tsoon Lõuna- ja Põhja-Korea piiril Pajus. Foto: Ahn Young-Joon / AP / Scanpix

Põhja-Korea maa-aluste tuumakatsetuste rajatis varises eelmisel aastal tugeva pommiplahvatuse mõjul osaliselt sisse ja on nüüd kasutuskõlbmatu, ütlesid Hiina seismoloogid.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un teatas eelmisel nädalal, et valitsus peatab tuuma- ja kaugmaaraketikatsetused ning suleb riigi kirdeosas Mantapi mäe all asuva Punggye-ri katsepolügooni.

Katsetuste lõpust teatati enne selleks reedeks kavandatud ajaloolist tippkohtumist Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-iniga, millele peaks järgnema kohtumine USA presidendi Donald Trumpiga.

Põhja-Korea tegi Punggye-ris viis või kuus tuumakatsetust. Suurim plahvatus 3. septembril vallandas aga maavärina magnituudiga 6,3, mida oli tunda ka üle piiri Hiinas.

Pyongyangi väitel katsetati vesinikupommi.

Plahvatusele järgnenud maalihked ja maavärinad tõid kaasa spekulatsioonid, et tuumarajatisele asi osaks «väsinud mäe sündroom».

Punggye-ri tuumapolügoon.
Punggye-ri tuumapolügoon. Foto: HANDOUT / Airbus Defense - Space/38 North

Hiina ekspertide kahe uuringu tulemusena leiti, et kaheksa ja pool minutit pärast maavärinat aset leidnud järeltõuge magnituudiga 4,1 põhjustas tuumarajatise varingu.

Hiina teadus- ja tehnoloogiaülikooli uurimistöö kokkuvõttes osutati vajadusele jätkata piirkonna jälgimist, et tuvastada võimalik radioaktiivne leke.

Töö ingliskeelses kokkuvõttes öeldakse, et varingu tõttu ei ole Mantapi mäe maa-alust taristut enam võimalik tuumakatsetusteks kasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles