Iiri piiri küsimus ohustab Brexiti kõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni pealäbirääkija Michel Barnier ja Iirimaa peaminister Leo Varadkar täna Dundalkis Iirimaal.
Euroopa Komisjoni pealäbirääkija Michel Barnier ja Iirimaa peaminister Leo Varadkar täna Dundalkis Iirimaal. Foto: CLODAGH KILCOYNE / REUTERS / Scanpix

Brexiti läbirääkimised on ohus erimeelsuste tõttu Iiri piiri tuleviku üle pärast Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust, hoiatas Euroopa Komisjoni pealäbirääkija Michel Barnier.

Iirimaal visiidil viibiv Barnier kutsus tänasel pressikonverentsil leidma Brexiti leppe raames Iirimaa jaoks selget ja toimivat lahendust.

Iiri peamnister Leo Varadkar hoiatas, et kokkuleppe saavutamiseks piiriküsimuses tuleb Londoni lähenemist teemale mingil moel muuta.

London on lubanud vältida nn kõva piiri Põhja-Iirimaa ja Iirimaa vahel, kuid on öelnud samas, et ei kavatse jääda Brexiti järel Euroopa Liiduga tolliliitu.

Euroopa Liit on teinud ettepaneku tagavaralahenduseks, mille alusel jääks Brexiti järel ühendusega tolliliitu üksnes Põhja-Iirimaa.

«Lepingueelnõusse pandud kaitsemeetme eesmärk ei ole muuta Suurbritannia punaseid jooni. Kaitsemeede on eelnõus brittide punaste joonte ning tolliliidu ja ühisturu punaste joonte tõttu,» ütles Barnier.

Iirimaa välisminister Simon Coveney rõhutas, et enne ELi juunikuist tippkohtumist tuleb saavutada olulisi edusamme.

Barnier, kes veedab esmaspäeva ja teisipäeva mõlemal poolel iirlasi lahutavat piiri, kordas pühapäeval artiklis Iiri ajalehele Sunday Independent, et EL ei sõlmi brittidega lepet enne, kui viimane täpsustab, kuidas Brexiti-järgset kõva piiri vältida.

ELi liidrid arutavad juunis toimuval tippkohtumisel keerulist küsimust, kuidas vältida piirikontrolli Briti võimu all oleva Põhja-Iirimaa ja EL-i liikmesriigi Iiri Vabariigi vahel.

Nii Suurbritannia kui EL on lubanud vältida naasmist tollikontrolli juurde, kuid Ühendkuningriik ei ole veel teinud ettepanekut, millega EL nõus oleks.

EL on jäänud kindlaks nõudmisele, et Iiri piiriprobleem tuleb lahendada igasuguse Brexiti leppe eeltingimusena, seejärel aga liikuda edasi kaubanduskõnelustega ning Suurbritannia ja ELi tulevaste suhete määratlemisega.

Suurbritannia peaks lahkuma blokist 2019. aasta märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles