USA ja Filipiinid alustasid Duterte võimuaja suurimaid ühisõppusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filipiinide mereväelased USA aluselt maabumas.
Filipiinide mereväelased USA aluselt maabumas. Foto: Bullit Marquez / AP / Scanpix

USA ja Filipiinid alustasid suurimaid ühisõppusi president Rodrigo Duterte võimu all, kes on soovinud vähendada sõjalist koostööd Ühendriikidega ning püüdnud tihendada suhteid Hiina ja Venemaaga.

Täna alanud õppustel Balikatan harjutavad eriväed linnalahinguid terroristide vastu pärast eelmise aasta Islamiriigiga (IS) seotud piiramist Marawi linnas.

Õppuste eesmärk on harjutada võitlust üleilmse terrorismiga ega ole seotud Pekingi väidetava rakettide paigutamisega vaidlusaluses Lõuna-Hiina meres. Austraalia ja Jaapan saatsid õppustele oma vaatlejad.

12-päevased õppused algasid vähem kui nädal pärast seda, kui USA telekanal CNBC teatas, et Hiina relvajõud on paigutanud laevatõrje- ja õhk-õhk-tüüpi rakettide süsteeme Lõuna-Hiina mere saartele, mida nõudlevad ka Filipiinid.

«Õppused olid plaanitud, on need raketid seal või ei,» ütles õppuste USA-poolne ülem kindralleitnant Lawrence Nicholson Manilas ajakirjanikele. «Õppustel ei ole seost hiljutiste arengutega regioonis.»

Lawrence Nicholson ja Emmanuel Salamat.
Lawrence Nicholson ja Emmanuel Salamat. Foto: Bullit Marquez / AP

Nicholsoni Filipiini kolleeg kindralleitnant Emmanuel Salamat rõhutas vajadust suurendada Filipiini vägede terrorismivastase võitluse võimekust.

2016. aasta juunis võimule tulnud Duterte on lubanud vähendada terrorismivastase väljaõppega seotud USA vägede kohalolekut Filipiinide lõunaosas ning on ähvardanud lõpetada iga-aastased ühisõppused Ühendriikide vägedega.

Filipiinide ametiisikud rõhutasid, et alanud õppused ei ole suunatud Hiina vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles