Iisrael ähvardas Iraaniga koostöö jätkumise korral Assad tappa (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Bashar al-Assadi toetajad.
President Bashar al-Assadi toetajad. Foto: Matt Smith / AP / Scanpix

Iisraeli minister ähvardas, et kui Iraani väed jäävad Süüria pinnale, võib juudiriik kippuda Süüria presidendi Bashar al-Assadi elu kallale.

Arvatavad Iisraeli õhulöögid on juba hävitanud Süürias asuvaid Iraani eelposte ja tapnud riigis tegutsevaid Iraani sõdureid. Juudiriigi sõnul loob Teheran Süürias peamiselt šiitidest koosnevaid relvaüksusi, mis ohustavad Iisraeli julgeolekut.

Iraani ametnikud on hoiatanud, et Iisraeli rünnakud ei jää vastuseta, Iisraeli energeetikaminister Yuval Steinitz teatas aga seepeale, et Iraani tegevuse tagajärjed võivad saada Assadile saatuslikuks.

«Kui Süüria president Bashar al-Assad lubab jätkuvalt iraanlastel Süüria pinnal tegutseda, saab see tema ja ta režiimi jaoks saatuslikuks,» teatas Steinitz. «Kui Assad lubab muuta Süüria meie vastaste rünnakute baasiks, peaks ta teadma, et see tähendab tema lõppu.»

Kuigi Iisraelil pole ametlikke sidemeid Iraaniga, mida Tel Aviv süüdistab tuumarelva ehitamises, on Iisraelil head suhted Venemaaga.

Steinitz kiitis dialoogi peaminister Benjamin Netanyahu ja Venemaa riigipea Vladimir Putini vahel, märkides, et ehkki esineb huvide konflikte, siis enamasti kahe riigi huvid ühtivad.

«Kõik peaksid siiski aru saama, et mingid asjad on meie jaoks punased jooned. Kui keegi on huvitatud Assadi ellujäämise tagamisest, peaksid nad ütlema talle, et Iisraeli vastaseid drooni- ja raketirünnakuid tuleks ennetada,» lausus Steinitz, lisades, et Süüria presidendi tapmiseks konkreetseid plaane siiski ei ole.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles