USA blokeeris ÜRO-s Gaza vägivalla sõltumatu uurimise (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vigastatud noor palestiinlasest meeleavaldaja.
Vigastatud noor palestiinlasest meeleavaldaja. Foto: SIPA/Scanpix

USA blokeeris esmaspäeval ÜRO Julgeolekunõukogu avalduse, mis ärgitab korraldama sõltumatut juurdlust kümnete inimeste elu nõudnud vägivalla suhtes Iisraeli-Gaza piiril, teatasid diplomaadid.

"Julgeolekunõukogu väljendab oma raevu ja kurbust seoses rahumeelse protesti õigust kasutanud palestiina tsiviilisikute tapmisega," on öeldud avalduse kavandis.

"Julgeolekunõukogu kutsub üles korraldama sõltumatut ja läbipaistvat uurimist nende sammude suhtes, et tagada toimepanija vastutus," seisab tekstis.

Vägivalla eskaleerumise tingis USA suursaatkonna avamine Jeruusalemmas, millest võttis osa ka president Donald Trumpi tütar Ivanka.

Ühtekokku sai vägivaldsetes protestides Gaza piiril surma vähemalt 55 palestiinlast ja vigastada üle 2400. Hukkunute seas oli kaheksa last vanuses all 16 eluaasta, ütles Palestiina suursaadik ÜRO-s.

"Julgeolekunõukogu väljendab sügavat muret seoses viimaste arengutega Palestiina aladel -- sealhulgas Ida-Jeruusalemmas, mida Iisrael on okupeerinud alates 1967. aastast -- , seda eriti Gaza sektori rahumeelsete protestide ja inimelude traagilise kaotuse kontekstis," seisis dokumendis.

"Julgeolekunõukogu ärgitab kõiki osapooli näitama üles vaoshoitust, et vältida edasist eskaleerumist ja kehtestada rahu," lisati selles.

"Julgeolekunõukogu kutsub kõiki riike üles mitte astuma samme, mis olukorda veelgi halvendaksid, sealhulgas igasuguseid ühepoolseid ja seadusvastaseid meetmeid, mis õõnestavad rahuprotsessi."

Ühtlasi märgiti viitega USA otsusele tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana, et "igasugustel otsustel ja sammudel, mille eesmärk on muuta Püha Linna Jeruusalemma iseloomu, staatust või demograafilist koostist, ei ole õiguslikku mõju".

Palestiinlased näevad Ida-Jeruusalemma oma tulevase riigi pealinnana.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles