Giuliani: Mueller ei saa Trumpile süüdistust esitada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trumpi advokaat Rudy Giuliani.
Donald Trumpi advokaat Rudy Giuliani. Foto: TASOS KATOPODIS / AFP / Scanpix

Eriprokurör Robert Muelleri meeskond on öelnud Valgele Majale, et mis tahes tõendeid nad Venemaa sekkumist käsitleva juurdluse raames ka ei leiaks, ei saa nad USA presidendile Donald Trumpile süüdistust esitada, teatas riigipea advokaat Rudy Giuliani eile.

Eriprokurör uurib Trumpi kampaaniameeskonna ja Venemaa väidetavat kokkumängu 2016. aasta presidendivalimiste eel ja ajal ning seda, kas president takistas mullu mais FBI direktorit James Comeyt vallandades õigusemõistmist. Enne Muelleri ametissenimetamist uuris võimalikku kokkumängu FBI.

Giuliani ütles telejaamadele CNN ja Fox News, et Muelleri meeskond on aktsepteerinud justiitsministeeriumi pikaajalist, kuid seni praktikas proovile panemata tõlgendust, et ametisoleval presidendil on süüdistuste vastu immuniteet.

«Ainus, mida nad saavad teha, on kirjutada raport,» ütles Giuliani CNN-ile. «Nad ei saa süüdistust esitada. Vähemalt on nad seda meile teatava heitluse järel tunnistanud.»

Kui Mueller peaks tuvastama, et president on toime pannud seadusrikkumisi, piirduvad tema volitused raporti esitamisega justiitsministeeriumile, lausus advokaat.

Eriprokuröri pressiesindaja Peter Carr keeldus Giuliani märkusi kommenteerimast.

Mueller esitab pärast uurimise lõpuleviimist oma otsesele ülemusele asejustiitsminister Rod Rosensteinile raporti ning järgmiste sammude üle otsustab juba Rosenstein.

Eriprokuröri raport ja seda toetavad tõendid võivad aga saada aluseks tagandamisprotseduuri alustamisele presidendi vastu kongressis, kui peaks ilmnema, et Trump on teinud midagi seadusvastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles