Moon võib osaleda Trumpi-Kimi kohtumisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moon Jae-ini ja Kim Jong-uni kohtumine Soulis Sinises Majas.
Moon Jae-ini ja Kim Jong-uni kohtumine Soulis Sinises Majas. Foto: Handout / AFP / Scanpix

Lõuna-Korea ametnike teatel võib USA ja Põhja-Korea riigijuhtide kohtumisel osaleda ka Lõuna-Korea president Moon Jae-in.

Sinise Maja teatel sõltub Mooni osalemine Kim Jong-uni ja Donald Trumpi kohtumisel ettevalmistuskõneluste edasisest käigust.

Ajalooline kohtumine on kavandatud 12. juuniks Singapuri, kuid Trumpi sõnad kohtumise tühistamise kohta on heitnud varju selle toimumisele. Sellegipoolest on mõlemad osapooled jätkanud kohtumise ettevalmistamist.

Tegu oleks esimese Põhja-Korea riigijuhi ja ametisoleva USA presidendi kohtumisega.

Võimaliku kohtumise detailid on siiani ebaselged, kuid arutelu riigijuhtide keskenduks Korea poolsaare denukleariseerimisele ja pingete vähendamisele. Põhja-Koreal ja USAl on ilmseid erimeelsusi selle osas, mida tuumarelvitustamine endast kujutab.

Eelmisel nädalal teatas Trump, et loobub kohtumisel osalemast Põhja-Korea vaenuliku poliitika tõttu. Trumpi teade oli vastus Kimi sõnadele, et USA asepresident Mike Pence teeb rumalaid kommentaare.

Pence hoiatas, et Põhja-Koread võib oodata Liibüa saatus, kus tuumarelvadest loobunud Muammar Gaddafi leidis oma otsa mässuliste käe läbi.

Eile saabus Põhja-Koreasse USA meeskond, et kohtumist ette valmistada. Trump teatas, et kohtumine võib aidata Põhja-Koreal saavutada oma suurt potentsiaali.

Sinise Maja teatel on Mooni osalemise arutamine veel varases staadiumis. Laupäeval pidasid Moon ja Kim juba teise kohtumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles