Arstid ei andnud Skripalidele elulootust (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Skripal.
Julia Skripal. Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters / Scanpix

Briti arstid, kes ravisid Salisburys mürgitatud endist Vene topeltagenti Sergei Skripali ja tema tütar Juliat, kahtlesid nende paranemise ja isegi ellujäämise võimalikkuses pärast närvimürgiga kokkupuutumist.

Salisbury haigla hooldusosakonna juht Lorna Wilkinson ütles, et algul arstid ei teadnud, mis patsientidel viga on. Närvimürgi sümptomite tuvastamise järel kartsid meedikud, et ohvreid võib olla oluliselt rohkem.

«Kui nende samade sümptomitega saabus politseinik Nick Bailey, tekkis tõsine mure, kui laialdane see juhtum olla võib,» ütles ta.

Valveõe Sarah Clarki sõnul ei võtnud Skripale haiglasse registreerinud töötajad esialgu kasutusele mingeid erimeetmeid, kuna ei olnud teada, et Skripalid olid sattunud närvimürgirünnaku ohvriks. 

«Kui me saime teada, et  see on närvimürk, arvasime, et ellu nad ei jää. Olime valmis järgi proovima kõik meie raviviisid. Tagasime parima kliinilise abi. Kuid kõik rääkisid, et nad ei jää ellu,» ütles intensiivraviarst Steven Jukes.

Intensiivraviosakonna juhi Duncan Murray sõnul aitas patsientide paranemisele kaasa arstide suurepärane töö. Suure panuse Skripalide ravis andsid välismaised asjatundjad.

Salisbury haigla peaarst Christine Blanchard kinnitas, et arstid ei julgenud kolme kannatanu suhtes esmalt midagi ennustada.

Patsientide teadvusele tulles seisis arstide ees raske küsimus, mida ja kuidas Skripalidele nendega toimunust rääkida, et mitte mõjutada politsei juurdlust. Viimaks otsustasid arstid, et targem on lasta patsientide kaitseks rahvusvahelistel uurijatel enne vereproovide võtmist kohtuorder võtta.

Suurbritannia heaks töötanud endine Vene luuraja Sergei Skripal (66) leiti märtsi alguses koos tütre Juliaga Salisburys ühelt pingilt pärast kokkupuudet tundmatu ainega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles