Ukraina peaminister loobub korruptsioonikohtu loomata jätmise korral ametist (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina peaminister Volodõmõr Groisman.
Ukraina peaminister Volodõmõr Groisman. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Ukraina peaminister Volodõmõr Groisman teatas, et loobub ametist, kui uut rahvusvahelistele standarditele vastavat korruptsioonikohust ei suudeta luua.

Hoolimata uute ametnike lubadustest on 2013.-2014. aastal meeleavaldusi põhjustanud lokkav korruptsioon endiselt Ukrainas suur probleem.

Sel nädalal peaks raada viimaks lõpetama eelnõu uue juriidilise ameti loomiseks, mis hakkab tegelema korruptsioonijuhtumite menetlemisega. Peaminister teatas, et kui lääne toetatud algatusega edasi ei jõuta, astub ta tagasi.

«Ukraina peaministrina võtsin ma enda jaoks vastu otsuse – kui seda õiglast ja sõltumatut kohust ei algatata, panen ma ameti maha,» teatas Groisman täna.

«Ilma selle tähtsa otsuseta õõnestatakse ühiskondlikku ja Ukraina rahvusvahelist usaldusväärsust,» lisas peaminister.

Groismani pressiesindaja Vasõl Rjabtšuk täpsustas uudisteagentuurile AFP, et peaminister kavatseb ametist lahkuda, kui eelnõud ei toetata formaadis, mida ootab Rahvusvaheline Valuutafond (IMF).

IMF on praeguse eelnõuga rahulolematust väljendanud, märkides, et mitmed ettepanekud ei ole vastavuses ametnike algsete lubadustega.

IMF nõuab, et kohtunike määramisel jääks viimane sõna rahvusvahelistele ekspertidele, et tagada kandidaatide usaldusväärsus ja hea maine. Praegu on IMF-il ainult nõuandja roll.

Ukraina president Petro Porošenko on vaatamata kriitikale keeldunud 2017. aasta detsembris parlamendile esitatud eelnõud muutmast.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles