Vägivald peatas ÜRO abikonvoid Jordaaniast Süüriasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abikonvoi Süürias.
Abikonvoi Süürias. Foto: AFP/SCANPIX

ÜRO oli neljapäeval sunnitud mässuliste linnadele sihitud õhurünnakute tõttu peatama konvoid, mis toimetavad Jordaaniast üle piiri abi Süüria lõunaossa Daraa piirkonda.

«Äärmiselt tõhus abiliin Jordaaniast üle piiri katkestati viimaste päevade lahingute tõttu,» ütles ÜRO Süüria humanitaarabijõudude juht Jan Egeland Genfis ajakirjanikele.

Viimase kahe päeva jooksul ei ole ükski abikonvoi üle piiri läinud.

Neljapäeval sai Lõuna-Süürias Daraa provintsis Vene õhurünnakutes mässuliste alale surma 22 tsiviilelanikku, suurem osa neist ühes linnas.

Tegemist on valitsusvägede Daraa pealetungi ohvriterohkeima päevaga.

Süüria presidendi Bashar al-Assadi väed on Moskva abiga materdanud riigi lõunaosa juba üle nädala õhurünnakute, raketitule ja tünnipommidega.

ÜRO on hoiatanud, et Lõuna-Süürias, mis peaks olema eelmisel aastal Venemaa, Jordaania ja USA vahendusel saavutatud relvarahu kaitse all, on 750 000 inimese elu ohus.

«Kümned tuhanded inimesed põgenevad elu eest,» ütles Egeland ja lisas, et olukord on eriti südantlõhestav, sest veel 10 päeva eest arvasid inimesed, et võivad selles piirkonnas end turvaliselt tunda.

Ta kutsus Venemaad, Jordaaniat ja Ühendriike eelmise aasta juulis saavutatud deeskalatsioonilepet taastama.

ÜRO andmetel on üle 50 000 inimese pommirünnakute tõttu kodunt põgenenud, teised kükitavad keldrites ja ootavad rünnakute möödumist.

Egelandi sõnul on rünnakud nii ägedad, et ÜRO ei ole suutnud saavutada kokkulepet abikonvoide turvaliseks läbisõiduks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles