Itaalia keelab välisriikide alustel päästetud migrantidega randumise (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid abiorganisatsiooni Proactiva Open Arms laeva pardal.
Migrandid abiorganisatsiooni Proactiva Open Arms laeva pardal. Foto: Olmo Calvo / AFP / Scanpix

Itaalia siseminister Matteo Salvini teatas, et lisaks abiorganisatsioonide laevadele keelatakse riigi sadamates randumine ka välisriikide alustele, mille pardal on merelt päästetud migrante.

Salvini lubas eile keelata migrante Vahemerelt päästnud välisriikide alustel Itaalia sadamates randumise, laiendades nii juba abiorganisatsioonide laevadele kehtestatud keeldu.

Euroopa Liidu ja NATO missioonidel osalevad alused toimetavad paljud Vahemerelt hädakutsungi peale päästetud migrandid Itaaliasse. Eile maabus Sitsiilias Iiri mereväe alus Samuel Beckett 106 migrandiga pardal.

Sotsiaalmeedias otsusest teatades lubas Salvini, et teavitab sellest ametlikult teisi EL-i riike eesootaval liidu kohtumisel Austrias.

«Kahetsusväärselt on viimase viie aasta jooksul Itaalia valitsus kirjutanud alla lepetele (vastutasuks millele?), nii et kõik need laevad jätavad migrandid Itaaliasse,» kirjutas Salvini. «Selle valitsuse ajal on lugu muutunud ja jätkab muutumist.»

Itaalia transpordiminister Danilo Toninelli teatas Twitteris, et Itaalia sooviks muuta ka EL-i Sophia päästeoperatsiooni toimimise aluseid.

«Me austame reegleid, kuid nüüd neid muudetakse,» kirjutas Toninelli. «Migratsioon ei saa olla ainult Itaalia probleem, muidu satub ohtu EL.»

Eile teatasid Itaalia ja Liibüa välisministrid, et jõustavad vana migratsioonilepingu, mis näeb muu hulgas ette ebaseaduslike sisserändajate tagasisaatmise Liibüasse.

Lepingu allkirjastasid 2008. aastal Itaalia tollane peaminister Silvio Berlusconi ja Liibüat valitsenud Muammar Gaddafi. Lepingu kohaselt üritab Liibüa ohjeldada illegaalsete immigrantide tulva ja võtab vastu ka tagasi saadetavaid sisserändajaid.

Lepingu täitmine katkes 2011. aastal, kui Gaddafi võimult kukutati ja seejärel tapeti.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles