Lõuna-Osseetia sõda hakkab uurima Šveitsi diplomaat

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO vaatlusmissiooni Gruusias juhtinud Heidi Tagliavini koos Soome ekspeaministri Harri Holkeriga, kes oli maailmaorganisatsiooni eriesindaja Kosovos.
ÜRO vaatlusmissiooni Gruusias juhtinud Heidi Tagliavini koos Soome ekspeaministri Harri Holkeriga, kes oli maailmaorganisatsiooni eriesindaja Kosovos. Foto: unomig.org

Euroopa Liidu välisministrid usaldavad augustis Venemaa ja Gruusia vahel puhkenud sõjalise konflikti uurimise kogenud Šveitsi diplomaadile, keda peetakse Kaukaasia küsimustes eksperdiks.

Heidi Tagliavini kasuks langes euroliidu liikmesmaade valik seetõttu, et tal on laialdased teadmised ja kogemused sellest regioonist. Esialgu pole siiski selge, millised saavad olema šveitslase mandaadi üksikasjad, teatas Deutsche Welle.

Lõuna-Osseetias augustis samaaegselt olümpiamängudega alanud sõja käigus tungisid Vene väed kaugele Gruusia südamesse ning pole tänaseni täielikult oma algsetele positsioonidele tagasi tõmmanud.

Venemaa süüdistab varem nn külmunud konfliktina tuntud kriisi eskaleerimises Gruusiat, samas kui Gruusia süüdistab selles vastupidi, just Venemaa provokatsioone. Euroopa Liit soovib ka ise uurida sündmuste täpset kulgu, ehkki juurdluse läbiviijaks valiti ühendusse mittekuuluva neutraalse riigi diplomaat.

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier kutsus nii Moskvat kui ka Thbilisit tegema Tagliaviniga täielikku koostööd ning lubama tal tutvuda ka praeguse olukorraga, et paika panna edasised sammud. «Mõlemad pooled teeksid hästi, kui nad näitaksid koostööd teineteisega igapäevasel pinnal,» rõhutas Steinmeier.

Heidi Tagliavini liitus Šveitsi välisteenistusega rohkem kui veerand sajandi eest, 1982. aastal. Kogenud diplomaadina on ta juhtinud ÜRO vaatlusmissiooni Gruusias, olnud OSCE esimese Tšetšeenia abirühma liige ning teeninud 1990. aastate keskel ka Šveitsi saatkonnas Moskvas.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles