USA on kulutanud Afganistani ja Iraagi ülesehitusele 30 miljardit dollarit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA valitsus on viimasel kümnendil kulutanud 30 miljardit dollarit erinevate allhangete peale Afganistani ja Iraagi ülesehitustöödel.

Spetsiaalne kulusid monitooriv komitee on süüdistanud USA valitsust selles, et liigselt toetutakse allhangetele. Samuti toovad nad välja, et töövõtjad on tihti halva planeerimisvõimega ja petavad. Lisaks ei ole hangete väljakuulutamisel alati ausat hindamist toimunud ja puudub adekvaatne kontrollsüsteem.

Kehvasid investeeringuid on tehtud mõlemas riigis, on komisjon seisukohal. Näiteks Iraagis kulutas USA valitsus 40 miljonit dollarit vangla ehitusele, mida polnud reaalselt vaja ja mille ehitus on hetkel seiskunud, vahendab Washington Post.

Komisjon toob välja ka ohu, et paljud ellukutsutud projektid võivad liitlasvägede lahkudes seiskuda, sest Afganistani ja Iraagi valitsustel puudub pädevus neid enda kanda võtta.

Täielik raport peaks ilmuma homme, kus on detailselt välja toodud nii USA valitsuse kui ka töövõtjate tugevused, nõrkused ja tuleviku prognoos. Komisjoni üldine arvamus aga mõistab paljud projektid hukka ning nimetab valitsevat koostööd läbikukkunuks, vahendab CNN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles