Minister: kaks Ateena metsatulekahjudest võidi süüdata (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ateena ümbruses lõõmavad metsa- ja maastikupõlengud on nõudnud vähemalt 60 inimese elu, vigastatuid on üle 170.
Ateena ümbruses lõõmavad metsa- ja maastikupõlengud on nõudnud vähemalt 60 inimese elu, vigastatuid on üle 170. Foto: Lefteris Partsalis / imago/Xinhua/Scanpix

Kreeka ministri teatel on tõsiseid märke, et Ateena lähistel puhkenud metsa- ja maastikutulekahjud läideti sihilikult.

Kreeka ministri teatel viitab «tõsine» infokild, et Ateena lähistel puhkenud metsa- ja maastikutulekahjudest kaks läideti sihilikult.

Satelliitpiltide analüüs ja kohapealsed ülevaatused viitavad sellele, et esmaspäeval lühikese aja jooksul mitmes kohas alanud tulekahjudest üks läideti tõenäoliselt sihilikult, ütles avaliku korra minister Nikos Toskas.

«Mis puudutab Pentelikoni mäel alanud tulekahju,» mis levis Ateenast idas asuvasse Mati piirkonda, siis seda ümbritseb «mitu küsimust ja ma ei varja, et üks tõsine infokild tingis uurimise algatamise», lisas Toskas.

Infokild viitab, et tulekahju taga on «kriminaalne akt», ütles ta.

Neljapäeva hommiku seisuga sai tulekahjudes surma 82 inimest, suurem osa neist Matis.

Tema sõnul on ka «tõsiseid elemente ja jälgi», et tunde enne Pentelikoni mäel puhkenud tulekahju läideti «sihilikult» tulekahju Ateenast läänes asuvas Kinetas. Selles tulekahjus ei hukkunud keegi.

«On tunnistusi, aga ma ei saa praegu rohkem öelda,» lausus Toskas.

Valitsus andis kõik tõendid üle prokuratuurile ja neist saab osa eeluurimisest, mille avas teisipäeval ülemkohus, lisas ta.

Tulekahju levikusse panustasid ka «ilmaolud, mis olid kliimamuutuse tõttu äärmuslikud», lisas minister. Tulekahju ajal puhusid tuuled kuni 120 kilomeetrit tunnis ja niivõrd tugevad tuulepuhangud esinesid Kreekas viimati kaheksa aastat tagasi, ütles Toskas.

Valitsus pälvib juhtunu pärast kõvasti kriitikat ning Toskas ütles, et esitas peaminister Alexis Tsiprasele lahkumisavalduse, kuid valitsusjuht ei rahuldanud seda ja palus tal ametis jätkata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles