Glasgow ja Londoni pommimees mõisteti vangi

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auto, millega Bilal Abdulla ja Kafeel Ahmed Glasgow lennujaama sõitsid.
Auto, millega Bilal Abdulla ja Kafeel Ahmed Glasgow lennujaama sõitsid. Foto: AFP / Scanpix

Möödunud aastal maasturiga Šotimaa suurima lennujaama terminali ramminud Iraagi päritolu arst Bilal Abdulla mõisteti süüdi terrorirünnakute kavandamises ja talle määrati vähemalt 32 aastane vanglakaristus.

Woolwichi kuninglik kohus mõistis Abdulla süüdi sadade inimeste vastu suunatud pommirünnakute kavandamises ja plahvatuste läbi viimises, vahendas BBC News

Vandemehed mõistsid teise süüaluse, samuti Ühendkuningriigis arstina töötanud Mohammed Asha, õigeks ja vabastasid ta süüdistustest.

Möödunud suvel sõitis Abdulla suurel kiirusel bensiinikanistreid ja gaasiballoone täis maasturi Jeep Cherokeega täistunnil Glasgow lennujaama terminali. Auto siiski ei plahvatanud ja tuletõrjujatel õnnestus tulekolle koheselt likvideerida, kuid autot juhtinud Bangalorest pärit Kafeel Ahmed suri hiljem saadud põletushaavadesse.

Varem olid Abdulla ja tema kaaslased üritanud pommirünnakuid korraldada ka Londonis, jättes West Endi linnaossa kaks autopommi. Isevalmistatud lõhkekehad pidid plahvatama mobiiltelefoni abil, kuid korduvad katsed lõhkeseadeldisi aktiveerida ebaõnnestusid.

Praegu 29-aastase Abdulla sõnul üritas ta seejärel põgeneda Šotimaa kaudu esmalt Türgisse ja seejärel juba Iraaki, kuid maasturit juhtinud Ahmed otsustas viimasel hetkel sõiduki gaasipedaali vajutada ning lennuterminali sisse sõita. Abdulla sõnul üritas ta meest takistada, kuid viimane tema üleskutsetele ei reageerinud.

Abdulla üle peetaval kohtuprotsessil kinnitas kahtlusalune, et tema eesmärk polnud kedagi tappa ega kellelegi vigastusi tekitada, kuid ta soovis rünnakutega tõmmata tähelepanu olukorrale Iraagis ja Afganistanis, kus Ühendriikide presidendi George W. Bushi eestvedamisel oli alustatud laiaulatuslikku terrorismivastast kampaaniat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles