Gruusia konflikt pani eurooplased energiajulgeoleku pärast muretsema

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Täna avaldatud Eurobaromeetri uuringu tulemuste kohaselt teeb energiajulgeolek muret igale kolmandale Euroopa Liidu liikmesriigi elanikule.


Keskmiselt kolm inimest viiest leidis, et augustikuine Gruusia konflikt võib mõjutada energiatarneid ja kujutada ohtu Euroopa Liidu julgeolekule, vahendas Euroopa Komisjon hiljutise uuringu tulemusi oma pressiteates.

Kõige murelikumad on inimesed Kreekas, kus 81 protsenti vastanutest tundis ohtu riiklikule energiajulgeolekule.

Teistest murelikumad on Venemaa Föderatsioonile lähemal asuvad riigid, kuna nad on otseselt sõltuvad Venemaa või mõne teise välisriigi nafta- ja gaasitarnetest.

Energiajulgeoleku pärast muretsevaid inimesi on Eestis sama palju, kui euroliidus keskmiselt - 60 protsenti.

Sügisel läbi viidud uuringu tulemused näitasid, et enamik inimesi pidas tuleva aasta majandusprognoose süngeks. Ainult kolmandik (33 protsenti) vastanutest leidis, et olukord Euroopa majanduses on hea. Aastaga on nende inimeste osakaal vähenenud 25 protsendi võrra.

Olukorda kodumaa majanduses hindas heaks veel vähem vastanuid. Kõigest 29 protsenti pidas majanduslikku olukorda kodumaal heaks. Aastaga langes vastav näitaja 19 protsenti.

Eurooplased peavad inflatsiooni ja majandust kõige tähtsamateks probleemideks omas riigis ning usuvad, et majandust puudutavad otsused tuleks euroliidus teha ühiselt.

Eestlased on pessimistlikud tööhõive olukorra suhtes, sest aastaga on usaldus langenud 33 protsenti, millega Eesti hoiab euroliidu liikmesriikidest Iirimaa järel teist kohta.

Siiski andsid eestlased EL-le positiivse hinnangu, sest koguni 78 protsenti vastanutest leidis, et liikmeks olemisest on saadud kasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles