Filmile jäänud põsemusi viib saudi paari vanglasse (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
24. juunist on Saudi naistel esimest korda võimalik istuda autorooli taha. Teiste õiguste saavutamiseks on neil veel pikk tee minna.
24. juunist on Saudi naistel esimest korda võimalik istuda autorooli taha. Teiste õiguste saavutamiseks on neil veel pikk tee minna. Foto: Nariman El-Mofty / AP / Scanpix

Saudi Araabias arreteeriti pühapäeval pärast pahameeletormi sotsiaalmeedias paar, kes oli filminud end autos suudlemas.

Snapchati üles laaditud lühivideol on näha, kuidas Jazani maanteel sõitvas autos teeb mees põsemusi enda kõrval rooli taga istuvale naisele. Video on pealkirjastatud tiitriga «õpetan teda sõitma».

Paari õnnetuks läks video viraalseks ning seda on nüüdseks sotsiaalmeedias laialdaselt jagatud. Arvestav osa kommentaatoritest olid sellisest avalikust intiimsusest šokeeritud. Üks säuts hüüatas, et kas see on päriselt. Teine mõistis paari ebasündsuse eest hukka ja soovis, et nad saadetaks mitmeks aastaks vanglasse kombeid õppima.

Siiski tuldi välja ka paari kaitseks. «Mees ja tema tüdruksõber, milles probleem? Võib-olla on nad vastabiellunud ning nad tahtsid seda videot saata perekonnaliikmetele ja see levis kogemata välja,» säutsus üks saudiaraablane.

Saudi Araabia prints Mohammad bin Abdel Aziz andis käsu paari arreteerimiseks. Riigis kehtestatud šaria koodeks keelab abieluvälised lähedased kokkupuuted eri soost inimeste vahel. Pole teada, kas vahele jäänud paar oli abielus või mitte. Isegi esimesel juhul võib neid oodata karistus avaliku intiimsuse eest.

Riigis lubati naised autorooli üksnes kuu aega tagasi. See toob naistele kaasa mõnevõrra suurema vabaduse ringiliikumiseks, sest varasemalt oli neil alati vaja meessoost perekonnaliiget saatjaks.

Vaid mõned päevad enne sõidukeelu tühistamist vahistati mitu inimõiguslast, kes proovisid välja võidelda naistele autojuhtimisluba. Nad on siiani vangistatud. 

Vahistamislaine on kaasa toonud süüdistused, et kuigi ühe käega teeb kroonprints Mohammed bin Salman liberaalseid reforme, keerab ta teise käega režiimi haaret jäigemaks.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles