Iisrael blokeeris kütusetarned Gazale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linguga palestiina poiss Iisraeli-Gaza piiril.
Linguga palestiina poiss Iisraeli-Gaza piiril. Foto: Nidal Alwaheidi / Pacific Press/Sipa USA/Scanpix

Iisrael blokeeris täna kütuse- ja gaasitarned Gaza sektorisse vastuseks jätkuvatele süütelohede ja -õhupallide saatmisele üle piiri, ütles kaitseminister Avigdor Lieberman.

Lieberman ütles oma avalduses, et tegemist on vastusega jätkuvale terrorismile ning piirirahutustele Iisraeli ja Gaza vahel.

Iisraeli teatel on süütelohed ja -pallid põhjustanud aprillikuust saadik sadu tulekahjusid ning toonud kaasa sadu tuhandeid dollareid kahju.

Iisrael kehtestas Gaza kütusetarnetele blokaadi 17. juulil, ent loobus sellest nädal aega hiljem, kuna pommilohede ja -õhupallide arv oli vähenenud.

Meede mõjutab rängalt Palestiina enklaavi, mis juba kannatab sagedaste elektrikatkestuste all. Eelkõige on elektriühenduse halvast kvaliteedist mõjutatud haiglad.

Gazas kasutatakse sageli mõnikord tunde kestvate elektrikatkestustega toime tulemiseks kütusel töötavaid generaatoreid.

Iisrael kontrollib kogu juurdepääsu enklaavi territooriumile, välja arvatud piiriületuspunkt Egiptusega, mis on vaid harva avatud.

Iisrael on pidanud Gaza islamistidega 2008. aastast saadik maha kolm sõda ning väidab, et blokaad on vajalik, et takistada neil omandamast relvi ja materjale, mida saab kasutada sõjalisel otstarbel.

ÜRO on korduvalt kutsunud üles blokaadi tühistama, viidates üha halvenevale humanitaarolukorrale enklaavis, kus 80 protsenti kahest miljonist elanikust sõltub abist.

Massirahutused Gaza-Iisraeli piiril algasid 30. märtsil ning neis on Iisraeli tule läbi surma saanud vähemalt 157 palestiinlast. Hukkunud on ka üks Iisraeli sõdur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles