USA senaatorid valmistavad ette Venemaale hävitavaid sanktsioone (20)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide Kapitooliumi hoone Washingtonis.
Ühendriikide Kapitooliumi hoone Washingtonis. Foto: Jewel Samad / AFP / Scanpix

Mõjukas Ameerika Ühendriikide senaatorite ühendus esitles eile uut eelnõu, millese kuuluvad majanduslikud sanktsioonid Venemaale, küberkaitse tugevdamine ja tihedam seotus NATO-ga.

«Praegune sanktsioonirežiim ei ole suutnud hoida Venemaad 2018. aasta vahevalimistesse sekkumast,» lausus eelnõud tutvustades vabariiklasest senaator Lindsey Graham.

«Meie eesmärk on muuta status quod ja määrata hävitavad sanktsioonid ja muud meetmed [president Vladimir] Putini Venemaa vastu, kuni see loobub USA valimistesse sekkumisest, peatab küberrünnakud USA infrastruktuuri vastu, lõpetab anneksiooni Ukrainas ja loobub püüetest Süürias kaost külvata,» lisas Graham.

Demokraatliku ja Vabariikliku Partei senaatorite sõnul võtavad uued meetmed sihikule poliitilised isikud, oligarhid ning tuttavad, kes tegelevad ebaseaduslike või korruptiivsete tegevustega otseselt või kaudselt Vladimir Putini heakskiidul. Eelnõu näeb ette ka Putini isikilike varade hindamise.

«Selles eelnõus toodud sanktsioonid ja muud meetmed on kõige karmimad, mis eales kehtestatud ja see on otsene vastus Putini jätkuvale soovile õõnestada Ameerika demokraatiat,» lausus Graham.

Demokraat Robert Mendez lisas, et Putin kujutab kasvavat ohtu USA-le ja selle liitlastele ning kritiseeris Valget Maja tegevusetuse tõttu.

Pärast paljude meelest katastroofilist Helsingi tippkohtumist Putini ja USA riigipea Donald Trumpi vahel on nii demokraadid kui vabariiklased teinud koostööd Venemaa vastu täiendavate meetmete kehtestamiseks.

«Nagu Vladimir Putin tegi selgeks oma selge eesmärgi esitada väljakutse Ameerika võimule, mõjule ja julgeolekuhuvidele kodus ja väljapool, peavad ka Ühendriigid tegema üheselt mõistetavaks, et me kaitseme oma riiki ega löö vankuma tema katsete ees lääne demokraatiat õõnestada,» teatasid Graham ja Mendez 24. juulil ühisavalduses, mil uue eelnõu kava esmakordselt tutvustati.

Eile esitletud eelnõu näeb ka ette tugevat toetusavaldust NATO-le ning punkti, mis sätestaks, et Ühendriikide lahkumiseks sõjalisest alliansist on tarvis kahekolmandikulist Senati häälteenamust.

Paljud USA poliitikud ja sõjaväejuhid on kritiseerinud Trumpi karmi seisukohta NATO liitlaste suhtes ja väljendanud kartust, et ta võib soovida liidust lahkuda.

Vastne eelnõu suurendaks ka USA kaitset ebaseadusliku kübertegevuse vastu ja kindlustaks riigi valimissüsteeme.

Pole kindel, kas eelnõu praegusel kujul Esindajatekoja ja Senati heakskiitu pälvib. Valge maja ei soovinud ettepanekut kommenteerida.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles