Trump: USA tõsiselt uurib alalise sõjaväebaasi ehitamist Poola (18)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketisüsteem Patriot õppuste ajal Poolas.
Raketisüsteem Patriot õppuste ajal Poolas. Foto: Agencja Gazeta / Reuters / Scanpix

USA president Donald Trump teatas teisipäeval, et tema ja ta valitsus tõsiselt kaaluvad alalise USA sõjaväebaasi ehitamist Poola.

«Uurime seda väga tõsiselt,» ütles Trump ajakirjanikele, kui võttis Ovaalkabinetis vastu Poola presidendi Andrzej Duda.

«Poola on nõus väga suuresti panustama, et USA tuleks ja seaks sisse kohaloleku Poolas,» lisas Trump.

«Kui nad on nõus seda tegema, siis kindlasti räägime sellest,» ütles ta.

Hiljem toimunud pressikonverentsil ütles Duda: «Loodetavasti teete otsuse saata rohkem üksusi ja varustust... Mulle meeldiks näha Poolas alalist USA baasi.»

Duda sõnul võiks baasile nimeks panna «Fort Trump».

Poola on teinud USA-le pakkumise paigutada Poolasse alaliselt soomusdiviis ning lubas maksta selle eest 2 miljardit dollarit. Mõlemad riigid on NATO liikmed, kuid pakkumine on kahepoolne ja jääb NATO raamistikust välja.

Baasi rajamine ilmselt suurendab pingeid NATO ja Venemaa vahel, sest Venemaa näeb uue USA alalise baasi ehitamist oma piiri lähedale ähvardava sõjalise sammuna.

Vaatlejate sõnul võib baasi rajamine suurendada pingeid ka NATO sees, sest nende hinnangul ohustab see Lääne ühtsust ning 2014. aastal kehtestatud Venemaa-suunalist poliitikat.

Balti peaministrid juunis toetasid Poola pakkumist.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles