Macron: Brexiti surusid peale valetajad (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Suurbritannia peaminister Theresa May eile Salzburgis.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja Suurbritannia peaminister Theresa May eile Salzburgis. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu liidrite kohtumisel Salzburgis ei saavutatud kokkulepet Brexiti tingimuste üle ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron avaldas Suurbritannia ühendusest lahkumise kohta karmi seisukoha.

Ajakirjanike sõnul ütles Macron, et Brexiti näol on tegemist Suurbritannia inimeste otsusega, mis suruti peale nende inimeste poolt, kes eeldasid lihtsaid lahendusi.

«Need inimesed on valetajad. Nad lahkusid järgmisel päeval, et nad ei peaks sellega tegelema,» lausus president.

Euroopa Liidu liidrid keeldusid neljapäeval Salzburgi kohtumisel Briti peaministrile Theresa Mayle järeleandmisi tegemast ja hoiatasid, et tema Brexiti-plaanid on vastuvõetamatud. Lisaks Macronile kritiseerisid May plaane ka Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk kui Saksa kantsler Angela Merkel. 

Ühenduse liidrid tegid ettepaneku pikendada Brexiti-kokkuleppe tähtaega novembri keskpaiga erakorralise tippkohtumiseni, kuid Salzburgis hoiatati, et seda ei juhtu, kui kitsaskohtade lahendamises ei ole edasi liigutud.

London ja Brüssel soovisid esialgu kokkulepet oktoobrikuiseks EL-i tippkohtumiseks, aga kuna protsess ei ole mitu kuud paigast nihkunud, tegi Tusk ettepaneku tulla kokkuleppe sõlmimiseks kokku novembris.

May plaan näeb ette pärast Brexitit kaubanduses EL-i reeglite järgimist, ehkki lahkutakse ühisturult ja tolliliidust. Plaan on juba pälvinud Suurbritannias euroskeptikute kriitika.

May väitel on see ainus võimalus, kuidas tagada kaupade sujuv liikumine Suurbritannia koosseisu kuuluva Põhja-Iirimaa ja Iiri vabariigi vahel. Mõlemad pooled on lubanud piiri avatuks jätta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles