Itaalia populistid ähvardavad oma valitsuse eelarve maha hääletada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Populistliku Viie Tähe Liikumise juht, Itaalia asepeaminister Luigi Di Maio täna televisioonis esinemas.
Populistliku Viie Tähe Liikumise juht, Itaalia asepeaminister Luigi Di Maio täna televisioonis esinemas. Foto: Maria Laura Antonelli / AGF / SIPA / Scanpix

Itaalia rahandusminister Giovanni Tria peaks homme esitama riigi tuleva aasta eelarvekava, kuid valitsuskoalitsiooni üks osapooltest, populistlik Viie Tähe Liikumine ähvardab parlamendis selle vastu hääletada, kui nende kulukate valimislubaduste jaoks riigikassast raha ei leita.

Koos paremäärmusliku Liigaga valitseva Viie Tähe Liikumise juht Luigi Di Maio on korduvalt nõudnud, et rahandusministeerium rahuldaks nende nõudmised, mis siis et see viiks eelarve sügavasse miinusesse.

«Me usaldame Triat, aga itaallased teavad, et ministeeriumi südames tegutsevad inimesed, kelle on ametisse pannud eelmine valitsus ja kes sõuavad meile vastu,» süüdistas Di Maio Radio Capitaliga rääkides rahandusministeeriumi ametnikke neile kaigaste kodaratesse loopimises.

Itaalia meedia kirjutas eile hilisõhtul, et Di Maio olla ähvardanud kogu eelarve vastuvõtmise protsessi pidurdama hakata, kui partei ühe põhilubaduse, madalapalgalistele ja töötutele püsiva sissetuleku tagamiseks raha ei leita, kuid täna püüdis ta asja pisut pehmendada.

«See pole ähvardus, aga on ütlematagi selge, et Viie Tähe Liikumine hääletab söeka eelarve poolt,» selgitas ta.

Viie Tähe Liikumise plaan maksta napi sissetulekuga inimestele iga kuu 780 eurot paneks riigi rahakotile ränga koorma – kõige tagasihoidlikumate hinnangute kohaselt oleks selleks vaja aastas kümme miljardit eurot.

Samuti soovib Viie Tähe Liikumine pisut langetada pensioniiga ja kompenseerida hoiustajatele raha, mis nad on pankade skeemitamise tõttu kaotanud, kirjutas Reuters.

Sellele lisaks tahab nende valitsuspartner Liiga kehtestada nn ühtlase tulumaksu, mis jääks nii firmadele kui eraisikutele 15–20 protsendi vahele. See aga tähendaks, et riigil jääks aastas saamata 80 miljardit eurot maksutulu, vahendas AFP.

Euroopa Liidu reeglite kohaselt peab riigieelarve puudujääk jääma alla kolme protsendi SKPst, kuid selleks, et vähendada oma hiiglaslikku, 132 protsendini SKPst küündivat riigivõlga, peaks Itaalia eelarve olema märksa väiksema puudujäägiga.

Di Maio kuulutas aga sel nädalal, et kui Pariis võib Euroopa Liidu seatud tingimustest mööda vaadata, on sama lubatud Roomalegi, viidates sellele, et Prantsusmaa eelarve puudujääk peaks tuleval aastal kerkima 2,8 protsendini SKPst.

Veel üleeile õhtul, pärast peaministri kantseleis toimunud eelarvekohtumist ütles üks valitsusallikas, et eesmärk on hoida riigieelarve puudujääk alla kahe protsendi.

Teise allika sõnul olla mitte kumbagi valitsusparteisse kuuluv minister Tria kutsunud üles hoidma puudujääki 1,6 protsendi peal, samas kui Viie Tähe Liikumise ja Liiga ministrid püüdsid läbi suruda kahest protsendist suurema defitsiidiga eelarvet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles