Brexiti-minister: leppeta lahkumine on parem kui seotus Euroopa Liiduga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia Brexiti-minister Dominic Raab.
Suurbritannia Brexiti-minister Dominic Raab. Foto: Reuters/ScanPix

Briti Brexiti-minister Dominic Raab hoiatas täna konservatiivide aastakonverentsil Euroopa Liitu ja erakonda, et London pigem lahkub ühendusest leppeta, kui nõustub Euroopa Liidu rangete reeglite ja kohustuste täitmisega.

Raab kordas konservatiivide parteikongressil Birminghamis Londoni ähvardust lahkuda kõnelustelt, kui ta ei saa sellist kokkulepet nagu tahab.

«Minu lähenemine Brexitile on pragmaatiline, mitte dogmaatiline,» ütles Raab. «Kuid meie tahtel teha kompromiss on piirid. Me lahkume Euroopa Liidust reaalselt, mitte ainult nime poolest.»

«Kui tehakse katse lukustada meid sisse Euroopa Majanduspiirkonna ja Tolliliidu tagaukse kaudu või kui ainus pakkumine Euroopa Liidult ähvardab meie riigi terviklikkust, siis ei ole meil teist valikut kui lahkuda ilma leppeta,» ütles Raab kõnes.

Minister süüdistas ühendust teoloogilises lähenemises, mis ei jäta ruumi tõelisele kompromissile.

«Kui EL soovib kokkulepet, peavad nad tõsiselt asja juurde asuma. Ja seda tuleb teha kohe,» hoiatas minister.

Euroopa Liidu liidrid tõrjusid peaminister Theresa May plaani Londoni Brexiti-järgsetest kaubandussidemetest Euroopa Liiduga ja nõudsid, et ta oma ideed ümber töötaks enne sel kuul korraldatavat uut tippkohtumist.

Mõlemad pooled loodavad siiski saavutada sel aastal kokkulepe. Suurbritannia lahkub ühendusest järgmise aasta märtsis.

May ütles pühapäeval BBC-le, et ta soovib kuulda rohkem üksikasju Euroopa Liidu vastuväidete kohta ja nendega läbirääkimisi pidada.

Raab ütles septembris, et kui Euroopa Liidust lahkutakse leppeta, siis Ühendkuningriik ei maksa Brüsselile niinimetatud Brexiti arvet.

Paljud tooride parlamendiliikmed soovivad säilitada pärast Suurbritannia lahkumist ühendusest järgmise aasta märtsis blokiga tihedad sidemed. Seda soovivad ka suurfirmad, kes kardavad, et kaubavahetuse ja välismaalt tööliste palkamise piiramine kahjustaks Briti majandust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles