Video: Türgi avaldas jäädvustused Saudi ajakirjaniku väidetavatest tapjatest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvakaamera jäädvustus sellest, kuidas ajakirjanik Jamal Khashoggi siseneb 2. oktoobril Saudi Araabia konsulaati Istanbulis.
Turvakaamera jäädvustus sellest, kuidas ajakirjanik Jamal Khashoggi siseneb 2. oktoobril Saudi Araabia konsulaati Istanbulis. Foto: REUTERS TV / REUTERS

Türgi võimud avaldasid meedias täna pildid, millel on väidetavalt näha, kuidas 15-liikmeline nn mõrvarühm läheb Saudi Araabia ajakirjanikku Jamal Khashoggi tapma ja musta kaubikut, mis hiljem sõidab Saudi Araabia Istanbuli konsulaadist, kus ajakirjanik kadunuks jäi, konsuli kodu juurde.

Fotode ja video avaldamine tugevdab survet Saudi Araabiale, keda süüdistatakse 2. oktoobril konsulaati sisenenud Khashoggi kadumises.

Türgi võimud kardavad, et konsulaati sisenenud rühm tappis ajakirjaniku, kes sageli kritiseeris kroonprints Mohammed bin Salmanit.

Saudid on tõrjunud süüdistusi kui alusetuid, kuid ei ole ka esitanud tõendeid Khashoggi konsulaadist lahkumise kohta.

Riiklikus telekanalis TRT näidatud videol on näha eralennukiga saabuvad ja seejärel hotellist lahkuvad saudid. Videol on jäädvustatud ka, kuidas Khashoggi konsulaati siseneb.

Tund ja 54 minutit hiljem näidatakse diplomaatilise teenistuse numbrimärgiga musta Mercedes Vitot, mis meenutab ajakirjaniku sisenemise ajal konsulaadi juures seisnud autot, sõitmas umbes kahe kilomeetri kaugusel asuva konsuli kodu juurde ja selle garaaži sisenemas.

Kogu salvestus näib pärinevat valvekaameratest, mis on paigaldatud Saudi konsulaadi ja teiste diplomaatiliste esinduste lähedusse. Ühtki salvestust Khashoggi konsulaadist lahkumise kohta  ei ole seni päevavalgele tulnud.

Türgi presidendile Recep Tayyip Erdoğanile lähedane ajaleht Sabah avaldas fotod, mis väidetavalt on tehtud nn mõrvarühmast passikontrollis. Lehe andmetel registreerisid nad end 2. oktoobril kahte Istanbuli hotelli ja lahkusid neist samal päeval.

Ajaleht Washington Post avaldas täna Khashoggi pruudi Hatice Cengizi kirjutise, milles naine jutustab, kuidas ajakirjanik külastas konsulaati juba 28. septembril, kuigi näis pelgavat ohtu. Ta kutsuti 2. oktoobriks tagasi ja talle lubati abiellumiseks vajalikke dokumente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles