Parteiametnik: uiguuride hiinastamine peab jätkuma (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korrakaitsjad Kashgari linna mošee juures.
Korrakaitsjad Kashgari linna mošee juures. Foto: Ng Han Guan / AP / Scanpix

Hiina Kommunistliku Partei vanemametnik teatas, et Xinjiangi piirkonna moslemitest uiguuride hiinastamine peab etnilise ühtsuse ja usulise harmoonia nimel jätkuma.

Hiina riiklik meediakanal Xinhua tsiteeris etniliste ja usuasjadega tegeleva valitsusosakonna ametnikku You Quani, kes külastas sel nädalal Xinjiangi.

«Partei ülimust tuleb hoida kõrgemal usulisest tegevusest,» sõnas You, lisades, riiki tuleb kaitsta usulise äärmusluse sissetungi vastu.

Hiinastamine tähendab hanide enamusega Hiina kultuurinormide pealesurumist vähemustele. Selle alla kuuluvad erinevad valdkonnad nagu riietus, religioon, poliitika ja keel.

Xinjiangi «ümberõppelaagrites» hoitakse kinni ligi miljonit moslemit, kelle seas on lisaks uiguuridele ka muid etnilisi vähemusi. Sel nädalal seadustas autonoomne piirkond tagantjärgi laagrite tegevuse.

Xinjiangi moslemite massiline kinnipidamine ja järelvalve on toonud kaasa rahvusvahelise kriitika. Ameerika Ühendriigid kaaluvad sanktsioonide kehtestamist ettevõtete ja ametnike vastu, mis on inimõiguste rikkumisega seotud. ÜRO on nõudnud Hiinalt laagrite sulgemist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles