May kaalub Brexiti üleminekuperioodi pikendamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May.
Briti peaminister Theresa May. Foto: Francois Lenoir / Reuters / Scanpix

Briti peaminister Theresa May kinnitas täna, et kaalub Brexiti üleminekuperioodi pikendamist mõne kuu võrra, et Ühendkuningriigil ja Euroopa Liidul oleks kaubandusleppe sõlmimiseks rohkem aega.

«Esile kerkis idee - ja see on praeguses etapis idee - luua võimalus pikendada rakendamisperioodi mõne kuu võrra,» ütles May EL-i tippkohtumise teisele päevale saabudes.

Ettepaneku käis välja EL-i pealäbirääkija Michel Barnier. Selle eesmärk on murda kõneluste praegune patiseis ning hoida Ühendkuningriigi ja Iirimaa maismaapiir avatuna. 

May rõhutas, et üleminekuperioodi pikendamist 2020. aasta detsembrist kaugemale tõenäoliselt vaja ei lähe. Briti euroskeptikud pelgavad, et tähtajatu üleminekuperiood võib hoida Suubritannia EL-is lõpmatult.

Peaministri hinnangul ollakse Brüsseliga eri meelt nõndanimetatud tagavaralahenduse küsimuses, millega tahetakse vältida tollikontrolli Iirimaal, kuni pooled sõlmivad uue kaubandusleppe. 

«Oluline on, et seda ideed eeldatavasti ei rakendata, kuna me teeme tööd, et tagada tulevaste suhete paikapanemine 2020. aasta detsembri lõpuks,» lausus May. «Ütlen selgelt, et seda (lepet) on võimalik saavutada ning selle nimel me töötame.»

«Nendes tingimustes pole vajadust ühegi sellise ettepaneku järgi ja olen ühemõtteline selles, et eeldan üleminekuperioodi lõppemist 2020. aasta detsembri lõpus,» lisas May.

Üleminekuperioodi pikendamise võimalus oli eile Briti lehtede esikaaneuudis.

Mõned euroskeptilised Briti parlamendisaadikud hoiatasid, et nad ei aktsepteeri sellist plaani. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles