Hoolimata laastavast kodusõjast saabub Jeemenisse tänavu 150 000 migranti (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrikast pärit sisserändajad liikumas jalgsi Jeemenis Shabwa provintsis tänavu augustis.
Aafrikast pärit sisserändajad liikumas jalgsi Jeemenis Shabwa provintsis tänavu augustis. Foto: YAHYA ARHAB / EPA / Scanpix

Sõjast ja süvenevast humanitaarkriisist hoolimata saabub sel aastal Jeemenisse kokku ligi 150 000 migranti, teatas ÜRO.

Jeemen on Aafrikast jõukatesse Pärsia lahe riikidesse suunduvate migrantide peamine peatuspaik ning smugeldajad kasutavad ära riigis valitsevat kaost, ütles Rahvusvaheline Migratsiooniorganisatsioon (IOM).

IOMi prognoosi järgi kasvab Jeemenisse tulijate hulk sel aastal mulluse 100 000 inimesega võrreldes 50 protsenti.

«Me oleme Jeemenisse, sõjas riiki saabuvat migratsiooni prognoosides veendunud, et see ulatub tänavu 150 000 inimeseni,» ütles IOMi pressiesindaja Joel Millman Genfis ajakirjanikele.

Tema sõnul on väga ebatavaline ja murettekitav asjaolu, et ohtlikku sõjatsooni läbib nii palju inimesi.

Jeemeni konflikt puhkes 2014. aasta lõpus ning on tekitanud ÜRO hinnangul riigis maailma rängima humanitaarkatastroofi.

Riik asub aga kindlakskujunenud rändekoridoris, kuhu saabuvad migrandid, kes esmalt rändavaid maitsi läbi Djibouti ja siis paatidega üle Adeni lahe Jeemenisse. Sealt üritatakse harilikult jõuda mõnda rikkasse Pärsia lahe riiki, et tööd leida.

IOMi hinnangul on 92 portsenti sel aastal Jeemenisse sisenenud migrantidest etiooplased, ülejäänud on eelkõige pärit Somaaliast.

Ligi 20 protsenti migrantidest on alaealised ja sageli saatjata.

Aafrikast saabunud migrante aidatakse kaldale tänavu juuni alguses, pärast seda kui nende paat läks Jeemeni ranniku lähedal Adeni lahel ümber. Somaaliast teed alustanud paadis oli vähemalt sada inimest, neist umbes pooled uppusid.
Aafrikast saabunud migrante aidatakse kaldale tänavu juuni alguses, pärast seda kui nende paat läks Jeemeni ranniku lähedal Adeni lahel ümber. Somaaliast teed alustanud paadis oli vähemalt sada inimest, neist umbes pooled uppusid. Foto: Handout / AFP / Scanpix

Millman selgitas rändevoo suurenemist sõja olukorras sellega, et smugeldajad kasutavad konflikti ära ja lubavad inimestele hõlpsat läbipääsu, kuna võimud on rahutustega liiga hõivatud, et korralikult piire jälgida.

«Kui nad ükskord kohale jõuavad, on olukord teine. Tuleb ületada miinivälju ja on oht jääda suurtükkide risttule alla,» tõdes Millman.

IOMil ei ole andmeid, kui paljud migrandid on teel läbi Jeemeni surma saanud, kuid Millmani sõnul on sel aastal merereisil Jeemenisse kinnitatud andmetel hukkunud 156 inimest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles