Türgi plaanib tungida Süürias kümnete kilomeetrite sügavusele (1)

Copy
Mehed vaatamas Türgis Akçakale linnas üle piiri Süüriasse, kus kõrgub sõjategevusest alguse saanud suits.
Mehed vaatamas Türgis Akçakale linnas üle piiri Süüriasse, kus kõrgub sõjategevusest alguse saanud suits. Foto: Emrah Gurel / AP / Scanpix

Türgi väed plaanivad tungida Põhja-Süüriasse 30 kilomeetri sügavusele ning operatsioon kestab, kuni "terroristid on neutraliseeritud", ütles Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu täna viidates Süüria kurdi võitlejatele.

Minister ütles ka, et Türgi võtab kontrolli alla kavandatavas turvatsoonis paiknevad vanglad, kus peetakse äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejaid.

Çavuşoğlu ütles ajakirjanikele, et Türgi sõdurid ja Süüria opositsioonivõitlejad saavad vajaduse korral tuge täiendavatelt julgeolekujõududelt ja politseilt.

Minister ei täpsustanud, kui palju sõdureid on üle piiri tunginud ega mitu sõjalennukit pealetungist osa võtab.

Çavuşoğlu kordas, et Türgi eesmärk on luua turvaala, kuhu Süüria põgenikud saaksid vabatahtlikult ja ohutult minna.

Küsimuse peale, kuidas kommenteerib ta Euroopa liidrite kriitikat sissetungi aadressil ja vihjeid, et Euroopa Liit ei kavatse turvaala rahastada, ütles minister: «Sel juhul võtku nad, EL-i riigid, pigem need põgenikud endale.»

«Enamik neist oleks valmis Euroopasse minema, kui me neil täna laseksime,» ütles ta. «Kui EL ja Euroopa riigid ei taha Türgiga koostööd teha, siis saab sellest ka nende probleem.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles