Tšiili rahutused on nõudnud üheteiskümne inimese elu (1)

Copy
Tšiilis on tänavaile korda valvama toodud sõjavägi.
Tšiilis on tänavaile korda valvama toodud sõjavägi. Foto: Reuters / Scanpix

Tšiili rahutustes hukkunute arv on kerkinud üheteistkümneni, teatasid täna võimud,  president Sebastián Piñera sõnul on riik "sõjas". 

Kinni on peetud pea poolteist tuhat inimest ja pealinnas Santiagos kuulutati kahel ööl järjest välja liikumiskeeld.

«Me oleme sõjas võimsa, lepitamatu vaenlasega, kes ei pea lugu millestki ega kellestki ja kes on valmis piirituks vägivallaks ja roimaks,» ütles Piñera ajakirjanikele pärast kriisikohtumist kindral Javie Iturriaga, kes vastutab pealinna julgeoleku eest.

Santiagos ja veel üheksas riigi 16 piirkonnast on kehtestatud eriolukord, teatas Piñera pühapäeval. Esimest korda pärast Augusto Pinocheti diktatuuri toodi tänavatele korda valvama sõjavägi.

Santiago piirkonna kuberneri Karla Rubinaro sõnul hukkus kaheksa inimest eile ja kolm laupäeval. 

Muu hulgas sai Santiago eeslinnas eile meeleavalduste käigus süüdatud rõivatehases surma viis inimest. Enne seda põles laupäeval USA kaubandushiiu Walmarti kaubanduskeskuses surnuks kaks naist ja üks suri vigastustesse haiglas.

Kokkupõrgetes on umbes 9500 politseinikku ja sõjaväelast kasutanud pisargaasi ja veekahureid meeleavaldajate vastu, kes omakorda on läitnud busse, peksnud segi metroojaamu ja rüüstanud poode.

Rahutused käivitas metroopiletite hinnatõus 800 peesolt 830-le tipptunnil. Jaanuaris oli hinda tõstetud juba 20 peeso võrra. Pahameelt on tekitanud ka suur sotsiaalne ebavõrdsus.

Nädala algul alanud meeleavaldused eskaleerusid järsult reedel. Rahutusi ei vaigistanud ka Piñera laupäevane teade metroopiletide hinnatõusu tühistamisest.

Ühistranspordiliiklus oli Santiagos eile pea täielikult peatunud, poed suletud ja suur osa lende tühistatud.

Ametivõimud on teatanud 103 tõsisest vahejuhtumist ja pidanud kinni 1462 inimest. Neist 614 Santiagos ja 848 mujal riigis.

Reedel õhtul süüdati Santiago kesklinnas energiafirma ENEL Chile peakontor ja panga Banco Chile kontor.

Laupäeva õhtul läitsid protestijad Tšiili vanimale ajalehele El Mercuriole kuuluva hoone Valparaísos, samas kui mujal pandi tuli otsa ka metroojaamale, kaubanduskeskustele ja teistele äridele.

Santiago metroosüsteem, mida kasutab igapäevaselt umbes kolm miljonit inimest, suleti reedel vandaalitsemise tõttu.

Metroofirma Metro S.A president Louis de Grange ütles teleusutluses, et metrootaristu lõhkumine on põhjustanud enam kui 300 miljoni dollari jagu kahju.

Tšiilis on sissetulek elaniku kohta Ladina-Ameerika kõrgeim, riigi majandus peaks kasvama tänavu 2,5 protsenti ja inflatsioon jääma kahe protsendi juurde.

Laialdast pahameelt on põhjustanud aga majandusreformid, mille käigus on erastatud suurem osa tervishoiu- ja haridussektorist, samal ajal kui langevad pensionid ja tõusev baasteenuste hind on suurendanud ebavõrdsust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles