Putin: Venemaa on huvitatud EL-i allesjäämisest

Copy
Vene president Vladimir Putin täna Moskvas käival investeerimisfoorumil.
Vene president Vladimir Putin täna Moskvas käival investeerimisfoorumil. Foto: Sergei Karpuhhin/ TASS / Scanpix

Venemaa on huvitatud Euroopa Liidu säilimisest, sest tahab endale ennustatavat ja mõistlikku partnerit, ütles Venemaa president Vladimir Putin.

Presidendi sõnul jälgib Venemaa Brexitist tingitud arenguid blokis murega.

Kuna EL on Venemaa suurim kaubandus- ja majanduspartner, siis tahab Venemaa, et kõik püsiks ja toimiks efektiivselt, lisas ta.

Putini arvates kasvasid EL-is pinged käegakatsutavate asjade pärast.

«Ma ei arva, et Briti maksumaksjatele meeldib maksta makse, samas kui nad teavad, et märkimisväärne osa nende rahast läheb nende abistamiseks ots-otsaga kokkutulemisel, kes pole veel jõudnud teatud majandusliku arengu tasemeni. See ulatub tosinatesse miljonitesse,» ütles president.

Tema sõnul on ka teisi asjaolusid, näiteks kõiki EL-i osalisi mõjutavate otsuste langetamine Euroopa Parlamendis. «Loomulikult see kõigile ei meeldi.»

Putin sidus EL-i populaarsuse blokilt saadava rahalise toetusega ning arvas, et see võib panna sealsed inimesed mõtlema nii nagu Brexiti-meelsed britid praegu.

«Tahan välja tuua, et umbes 2028. aasta pöördel jõuavad mõned Ida-Euroopa riigid majandusarengu tasemele, mispärast nad enam teatud grante ja muud toetust Euroopa eelarvest enam taotleda ei saa,» ütles president.

«Ja nad peavad hakkama maksma samal moel nagu Ühendkuningriik seni tegi ja jätkuvalt teeb. Ning suudan hästi ette kujutada, et mõned võivad hakata seal mõtlema samamoodi nagu Ühendkuningriik täna mõtleb.»

Putin kahtles, kas EL-i saab praegusel kujul säilitada.

«Küll aga tean, et Euroopa riikide liidrid on sellest teadlikud ning kindlasti mõtlevad sellele. Neil on saada erinevad stsenaariumid EL-i liikmete koondamiseks ja kestvamate integratsioonivormide saavutamiseks,» lausus ta.

«Ma ei tea, kas see neil õnnestub või mitte. Igal juhul soovin neile edu.»

Venemaad ja Putinit süüdistatakse sageli katses EL-i õõnestada ja lõhestada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles