Norras hävis parkimismaja põlengus 300 autot

Copy
Stavangeri lennujaama kokkukukkunud parkimismaja.
Stavangeri lennujaama kokkukukkunud parkimismaja. Foto: NTB SCANPIX/via REUTERS/Scanpix

Norras Stavangeris süttis lennujaama parklas teisipäeval auto, tekkinud põlengus hävis veel sadu teisi autosid ning varises kokku osa viiekorrulisest parkimismajast.

Norra politsei teatas, et põleng sai alguse parkmismajas olnud autost. Kuigi algul arvati, et tegemist võib olla elektriautoga, selgus, et süttis diiselmootoriga Opel Zafira, auto oli aastast 2005 ja selle läbisõit umbes 200 000 kilomeetrit.

Endise omaniku sõnul polnud tal autoga mingeid probleeme olnud. Ta ostis selle 2012. aastal, kuid müüs eelmise aasta aprillis maha. Uuele omaniku kätte jõudis see eelmise aasta novembris. Auto müüki vahendanud esindus ei soovinud Norra rahvusringhäälingule kommentaare anda.

Põlevad autod Stavangeri lennujaama parkimismaja esimesel korrusel.
Põlevad autod Stavangeri lennujaama parkimismaja esimesel korrusel. Foto: NTB SCANPIX/via REUTERS/Scanpix

Auto süttis põlema siis, kui puhkuselt naasnud pere istus lennujaama parkimismajas seisnud autosse. Kuid masin ei läinud käima ja kapoti alt hakkas tulema suitsu. Omanik üritas autot üha käivitada, kuid lõpuks lahvatasid kapoti alt leegid. Perekonnal õnnestus põlevast autost pääseda.

Tuli levis kiiresti edasi teistele autodele, ning järjest süttisid autode kütusepaagid. Esimeselt korruselt alanud põleng levis lõpuks ka teisele korrusele.

Stavangeri päästjad valmistusid halvimaks ning panid juba valmis transpordilennuki, et tuua Oslost kustutusrobot, mis saaks hoonesse siseneda. Õnneks said päästjad veidi enne lennuki starti põlengu kontrolli alla.

Stavangeri lennujaama parkimismaja põlengu tagajärjed.
Stavangeri lennujaama parkimismaja põlengu tagajärjed. Foto: NTB SCANPIX/via REUTERS/Scanpix

Tulekahju tagajärjed olid katastroofilised: lennuliiklus peatati, üle tuhande inimese evakueeriti, osa parkimismajast kukkus kokku ning umbes 200-300 autot sai põlengus kahjustada.

«Kui sa võtad umbes 300 autot ja korrutad nende arvu 300 000 krooniga, siis on kahju suurus üle saja miljoni Norra krooni,» sõnas kindlustusfirma esindaja.

Parkimismajas oli põlengu ajal umbes 1600 autot, millest suurem osa sai suitsu- ja tolmukahjustusi. Norra rahvusringhäälingu teatel ei olnud parkimismajas sprinklersüsteemi, mis oleks põlengu levimist takistanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles