Reinsalu kutsus ELi üles toetama lennukatastroofi sõltumatut ja põhjalikku uurimist

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu Brüsselis.
Välisminister Urmas Reinsalu Brüsselis. Foto: Välisministeerium

Reedel Brüsselis toimunud välisministrite erakorralisel kohtumisel Brüsselis kutsus välisminister Urmas Reinsalu Euroopa Liitu üles toetama Ukraina lennukatastroofi sõltumatut ja läbipaistvat uurimist. Tema sõnul on rohkete tsiviilohvritega õnnetuse kohta Teheranis ilmnemas uued asjaolud ning hukkunute lähedased väärivad toimunus tõenditele põhinevat selgust.

«Selleks vajab Ukraina ekspertide meeskond Iraani täielikku toetust ja ligipääsu õnnetuspaiga asitõenditele. Kutsume üles liikmesriike selles küsimuses infot vahetama,» sõnas minister Reinsalu. «Kui tsiviillennunduse ohutust käsitlevaid rahvusvahelisi reegleid ja tavasid ei järgita, peaksime selle võimalikult karmilt hukka mõistma ja nõudma vastutust,» lisas ta.

Ühtlasi toonitas Reinsalu, et pärast Iraani hiljutisi raketirünnakuid Iraagis peab Eesti ülimalt tähtsaks pingete maandamist Lähis-Ida piirkonnas diplomaatilisel teel, järgides rahvusvahelist õigust ja atlandiülest ühtsust. Välisministri sõnul on olemas mõned märgid konflikti vaibumisest, kuid vaja on tõsiseid läbirääkimisi osapoolte vahel, et pingeid leevendada ja vältida tuumarelva levikut.

«Eesti peab kahetsusväärseks Iraani lubadust taganeda tuumakokkuleppega võetud kohustuste täitmisest,» ütles Reinsalu. «Lääne partnerid peavad omavahel kokku leppima, kuidas saavutada seda, et Iraan ei muutuks tuumariigiks, ning need arutelud seisavad veel ees,» lisas ta.

Reinsalu mõistis hukka Iraani raketirünnakud koalitsioonivägede baasidele Iraagis ning Ameerika Ühendriikide saatkonna vastu toime pandud rünnakud Bagdadis. Ühtlasi kinnitas ta, et Eesti mõistab Ameerika Ühendriikide õigust kaitsta oma kodanikke ja koalitsioonipartnereid võimalike rünnakute eest.

Liibüast kõneldes rõhutas välisminister, et Eesti peab äärmiselt kahetsusväärseks sõjaliste pingete teravnemist. «Lahendus Liibüa kriisile saab olla üksnes poliitiline ning Liibüas tuleb rahu ja stabiilsus saavutada kõiki pooli kaasava poliitilise üleminekuprotsessi kaudu ja relvaembargost kinnipidamise teel,» sõnas ta. Eesti toetab ÜRO tegevust nii relvarahu saavutamisel kui ka poliitilise protsessi jätkamisel, et jõuda kokkuleppele parlamendi- ja presidendivalimiste toimumises.

Euroopa Liidu välis- ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja Josep Borrell kutsus EL-i ministrid arutama tekkinud olukorda seoses Ameerika Ühendriikide ja Iraani rünnakutega Iraagis ning leidma võimalusi olukorra rahustamiseks ja stabiliseerimiseks, samuti on ta nõudnud välise sekkumise lõppemist ning relvarahu Liibüas Tripolis ja selle ümbruses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles