Putin ja Merkel kutsusid relvarahule Liibüas

Copy
Angela Merkeli ja Vladimir Putini pressikonverents Moskvas.
Angela Merkeli ja Vladimir Putini pressikonverents Moskvas. Foto: Pavel Golovkin/AP/Scanpix

Vene president Vladimir Putin ja Saksa liidukantsler Angela Merkel kutsusid laupäeval relvarahule Liibüas ja rahvusvahelistele jõupingutustele sealse kriisiga tegelemiseks.  

Saksamaa ja Venemaa tegutsevad vahendajatena relvakonfliktis, millest võib Berliini hoiatuste järgi saada «teine Süüria». Liibüa konflikt oli Merkeli ja Putini laupäevastel kõnelustel päevakorra tipus. 

Liibüa idaosa valitsust toetava kindral Khalifa Haftari väed püüavad alates aprillist vallutada pealinna Tripolit, kus baseerub riigi ühtsusvalitsus (GNA), ning sõjategevus on viimastel nädalatel hoogustunud. 

Venemaa, Prantsusmaa, Egiptus ja Araabia Ühendemiraadid toetavad Haftari, Türgi seevastu GNA-d. 

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ja Putin kutsusid vaherahule üles kolmapäeval Istanbulis kohtudes.

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu palus laupäeval Venemaal veenda Haftari austama Vene-Türgi vaherahualgatust, mille ta on seni tagasi lükanud. 

Putin ütles laupäeval Moskvas, et loodab Liibüa vaenupoolte peale, et nad peataksid lähitundidel sõjategevuse. 

«On tähtis teha lõpp relvastatud vastasseisule,» märkis Vene riigipea. 

Merkel avaldas lootust, et Türgi-Vene jõupingutusi saadab edu, ja nimetas relvarahu esimeseks sammuks rahuprotsessis. 

Mõlemad liidrid avaldasid toetust kavandatud Liibüa rahukonverentsile Berliinis, mida püüab korraldada ÜRO Liibüa eriesindaja Ghassan Salamé. 

«Me leppisime kokku, et saadame peagi välja kutsed konverentsile Liibüa teemal Berliinis,» lausus Saksa kantsler. 

«Me toetame Saksa kantsleri algatust korraldada konverents,» ütles Putin, nimetades seda õigeaegseks ja sammuks õiges suunas. 

Vene presidendi sõnul peab konverents kokku tooma riigid, millel on tõeline huvi rahukokkuleppe saavutamise vastu. Ta märkis, et otsused tuleb Salamé osavõtul eelnevalt Liibüa vaenupooltega kokku leppida. 

Türgi saatis sel nädalal esimesed sõdurid Liibüasse GNA-d toetama. Venemaad süüdistatakse palgasõdurite saatmises Haftari poolele võitlema. 

Putin lükkas need väited tagasi. «Kui seal peaks venelasi olema, ei esinda nad Vene riigi huve ja ei saa sellelt raha,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles