Filipiinide pealinna lähistel ähvardab pursata vulkaan

Copy
Suitsusammas tõusetumas Filipiinidel asuvast Taali vulkaanist 12. jaanuaril.
Suitsusammas tõusetumas Filipiinidel asuvast Taali vulkaanist 12. jaanuaril. Foto: Aaron Favila / AP / Scanpix

Filipiinide pealinna Manila lähistel asuv vulkaan Taal paiskas täna õhku suure tuhapilve ning ametnikud asusid igaks juhuks evakueerima tuhandeid inimesi, sest seismoloogid hoiatavad võimaliku peatse purske eest.

Vulkaanist tõusnud tuhasammas oli silmaga nähtav umbes kilomeetri kõrgusele ning vulkaani lähistel oli tunda maa rappumist. Lennukeid lõhkuda võiva tuha õhkupaiskumine ning tuhapilves sähvima hakanud äikesenooled seiskasid ka Manila lennujaama liikluse.

Lennuametnike sõnul jõudis vulkaanituhk 15 000 meetri kõrgusele.

Seismoloogid tuvastasid, et pealinnast 65 kilomeetrit lõunas asuva ja riigi ühe aktiivseima vulkaani kraatri poole voolab magma. On võimalik, et vulkaani plahvatuslik purse on tundide või päevade kaugusel, hoiatas seismoloogiaamet.

Viimati purskas Taal aastal 1977. 

Kohalik eriolukordade amet on Taali mäge võõrustavalt ja keset järve asuvalt saarelt ära toonud üle 2000 inimese. Kui olukord halveneb, siis tuuakse inimesed ära ka teiselt lähedalasuvalt saarelt, ütles vulkaaniteadlane Renato Solidum.

«Tuhk on juba Manilasse jõudnud... See on inimestele ohtlik, kui nad seda sisse hingavad,» lausus ta AFP-le.

Taali võõrustav saar on menukas ka turistide seas, kes käivad seal keset piltilusat järve asuva vulkaani vaateid nautimas. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles