KAHTLUSTUS ⟩ Saudi kroonprints häkkis maailma rikkaima mehe telefoni

Copy
Maailma rikkaim inimene Jeff Bezos ja Saudi kroonprints Mohammed bin Salman 2016. aastal Saudi Araabias.
Maailma rikkaim inimene Jeff Bezos ja Saudi kroonprints Mohammed bin Salman 2016. aastal Saudi Araabias. Foto: BANDAR AL-JALOUD/AFP/Scanpix

Kuulduste kohaselt häkiti maailma rikkaima mehe, tehnoloogiafirma Amazon juhi Jeff Bezose telefoni Saudi Araabia kroonprintsi telefonilt tulnud sõnumi abil.

Bezose telefon häkiti 2018. aastal, viis kuud enne seda, kui Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis tapeti julmalt Saudi ajakirjanik Jamal Khashoggi.

Lisaks tehnoloogiafirmale Amazon kuulub Bezosele ka ajaleht Washington Post, kus tapetud ajakirjanik töötas.

Väidetavalt saadeti Bezosele krüpteeritud sõnum numbrilt, mida kasutab Saudi kroonprints Mohammed bin Salman. Sõnum sisaldas viirusega videofaili. 

Väidetavalt suhtlesid Bezos ja kroonprints juba mõnda aega sõbralikult sõnumirakenduse 
WhatsApp vahendusel. 2018. aasta 1. mail sai Bezos kroonprintsilt sõnumi, mille sisaldus viirusega fail. 

Juhtumi uurimisega seotud allikad ütlesid The Guardianile, et Bezose telefonist saadi paari tunni jooksul kätte suur hulk andmeid. AFP kirjutas, et kätte saadi Bezose telefonis olnud tekstisõnumid ja fotod. Nüüd kahtlustatakse, et Bezose intiimsed pildid ja sõnumid võisid lekkida meediasse läbi Saudi Araabia. 

ÜRO eksperdid teatasid täna, et on saanud informatsiooni Bezose telefoni häkkimise kohta ja soovivad juurdlust.

«Härra Bezose telefoni ja teiste väidetav häkkimine nõuab kohest USA ning teiste võimude juurdlust,» ütlesid ÜRO eriraportöörid Agnes Callamard ja David Kaye. 

Saudi Araabia suursaatkond Ameerika Ühendriikides kirjutas Twitteris, et süüdistused telefoni häkkimise kohta on alusetud. 

«Me võime neid väiteid uurida, et kõik faktid tuleksid päevavalgele,» kirjutas saatkond.

Kui kuuldused telefoni häkkimisest peaksid osutuma tõeseks, võib see tõsiselt õõnestada kroonrpintsi positsiooni, kes on püüdnud end näidata reformimeelse liidrina. Hetkel püüab Saudi Araabia meelitada riiki lääne investeeringuid ja turiste, aga ajakirjanik Khashoggi tapmine ja maailma rikkaima mehe telefoni võimalik häkkimine rikuvad kuningriigi kuvandit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles