Austraalia paigutab Wuhanist evakueeritavad Jõulusaarele karantiini

BNS
Copy
Koroonaviirus. Foto on illustratiivne.
Koroonaviirus. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Austraalia kavatseb evakueerida oma kodanikud Hiina uue koroonaviiruse puhangu keskmes olevast Hubei provintsist ja panna nad karantiini Jõulusaarel, mida tavaliselt kasutatakse asüülitaotlejate kinnihoidmiseks.

Peaminister Scott Morrison ütles kolmapäeval, et «haavatavad» austraallased, nende seas lapsed ja vanurid, kes on lühiajaliselt Hiinas Wuhani linna ja Hubei provintsi külastamas, evakueeritakse esmajärjekorras.

Ametnike sõnul on neil andmeid umbes 600 austraallase kohta selles piirkonnas.

Morrison ütles, et Austraalia teeb koostööd Uus-Meremaaga evakuatsiooni korraldamiseks ja püüab võimaluse korral aidata ka teiste Vaikse ookeani riikide kodanike evakueerimist, kuid rõhutas, et tema «esmaseks prioriteediks on praegu austraallaste turvalisus».

Peaminister ütles Canberras ajakirjanikele, et austraallaste evakueerimiseks on üsna piiratud «aken» ning seetõttu tuleb tegutseda väga kiiresti, et panna paika plaan ja see ellu viia.

Morrisoni sõnul hoitakse evakueeritavaid 14 päeva Jõulusaarel karantiinis. Saarel asub kurikuulus immigratsioonikeskus, mida kasutati paatidega Austraaliasse jõuda püüdnud asüülitaotlejate kinnihoidmiseks.

Välisminister Marise Payne ütles, et Austraalia taotleb Hiina võimudelt luba oma kodanike lahkumiseks Wuhanist ning Austraalia konsulaarametnikud sõidavad Shanghaist Wuhani, et neid jõupingutusi koordineerida.

Jaapan ja USA on juba evakueerinud oma kodanikke Wuhanist.

Koroonaviirus on nõudnud Hiinas vähemalt 132 inimese elu ja haigestunuid on ligi 6000.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles