Kasahstanis hukkus rahutustes kaheksa inimest

Copy
Kasahstani märulipolitsei aktsioonis. Foto on illustratiivne.
Kasahstani märulipolitsei aktsioonis. Foto on illustratiivne. Foto: Reuters / Scanpix

Kasahstani lõunaosas Žambõli oblasti Kordai rajoonis hukkus massirahutustes kaheksa ja sai vigastada 40 inimest, teatas siseminister.

Eile kell seitse õhtul alanud kokkupõrgetes osales sadu külaelanikke. 

«Massirahutustes sai surma kaheksa inimest, 40 inimest on vigastatud,» ütles siseminister Jerlan Turgumbajev täna pärast sündmusi riigi suurimast linnast Almatõst umbes kolme tunni autosõidu kaugusel asuvas piirkonnas. 

Kasahstani president Kassõm-Žomart Tokajev kutsus tänaseks kokku valitsuse eriistungi, kus ta kinnitas, et olukord on politsei ja rahvuskaardi kontrolli all. 

«Täna leidsid mitmes Žambõli oblasti Kordai rajooni asulas aset kokkupõrked ja massikaklused kohalike elanike vahel,» lausus Tokajev. 

«Kahjuks on vigastatuid ja hukkunuid. Ma väljendan oma siirast kaastunnet ohvrite lähedastele,» lisas president.

Sotsiaalmeediasse reede õhtul postitatud videos võis näha noori mehi, kellest osa olid relvastatud malakatega, mööda külatänavat marssimas, samas kui majad mõlemal pool teed olid leekides. 

Turgumbajev sõnul avaldasid kakluses osalenud politseinikele aktiivset vastupanu ega allunud nende nõudmistele, kasutades metallesemeid, kive ja isegi tulirelvi. 

Mitmed korrakaitsjad said vigastada.

Minister lisas, et esialgsetel andmetel tekitati purustusi enam kui 30 eramahale, 15 kaubandusobjektile ja 23 autole. 

Tegemist arvatakse kasahhide ja vähemusrahva hueide ehk dunganite vahelise tüliga, kuigi võimud ei ole seda kommenteerinud. 

Kasahstani võimud on esile tõstnud rahvustevahelise harmoonia tagamist riigis, kus «elab rahu üle saja rahvusrühma».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles