Erdoğan arutab Merkeli ja Macroniga rändeküsimusi 17. märtsil Türgis

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: Reuters / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan teatas täna, et Saksa kantsler ja Prantsuse president külastavad järgmisel nädalal Türgit, et pidada kõnelusi rände üle, vahendas kohalik meedia.

«Me saame järgmisel teisipäeval Istanbulis kokku» Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga, ütles Erdoğan ajakirjanikele, vahendas uudisteagentuur Anadolu. 

Prantsuse presidendi esindaja ei kinnitanud AFP-le kohtumise toimumist.

Erdoğani sõnul võib toimuda ka neljapoole kohtumine juhul, kui Briti peaminister Boris Johnsonil on võimalik kõnelustega liituda. 

Türgi veebruari lõpul tehtud otsus taasavada oma piirid Euroopasse suunduvatele põgenikele pööras Türgi tülli Brüsseliga ja ka naaberriigi Kreekaga.

EL on teatanud, et kaalub 1500 lapspõgeniku vastuvõtmist, kuid on seni rohkem keskendunud Kreeka piiride tugevdamisele.

Esmaspäeval otsis Erdoğan Brüsselis tuge nii NATO-lt kui EL-ilt ning hoolimata kohtumistel valitsevast ilmselgelt pingestatud õhkkonnast tundus ta tagasi tulles optimistlik.

Erdoğani sõnul võib EL-iga uuesti alustada. «Oleme astunud mitmeid samme ja teeme seda jätkuvalt,» ütles ta.

Erdoğan loodab arenguid uue põgenikke puudutava kokkuleppe osas enne järgmist 26. märtsil Brüsselis toimuvat riigi- ja valitsusjuhtide kohtumist.

2016. aastal nõustus Türgi põgenike liikumise piiramisega, vastutasuks kuue miljardi euro ning suhete lähendamise arutelude eest.

Ankara sõnul pole kogu summat kätte saadud ning ülejäänud lubadusi, kaasa arvatud paremad viisa- ja kaubandusreeglid, pole täidetud.

Lisaks soovitas Erdoğan Ateenal avada oma uksed põgenikele. 

«Minu ettepanek Kreekale on: avage oma uksed. Need inimesed ei jää alaliselt Kreekasse, laske neil minna teistesse Euroopa riikidesse,» ütles Erdoğan.

Türgi kaalub piiride avanemist põgenikele, kuna seisab ilmselt silmitsi Süüriast saabuva uue põgenikelainega, kus Venemaa toetatud valitsusväed on vallutamas viimast mässuliste käes olevat Idlibi provintsi Türgi piiril.

Kuigi Türgi ja Venemaa leppisid möödunud nädalal kokku Idlibi relvarahus, on eelnevad relvarahukokkulepped olnud ajutised.

Erdoğani sõnul on relvarahu seni pidanud.

Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu kinnitas teisipäeval, et Türgi küsis NATO-lt Patriot-rakette. Teema on aga keeruline Türgi vastuolulisele otsuse tõttu osta Venemaalt S-400 rakette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles